Kim moest bevallen in Groene Hart Ziekenhuis (met video)

mainImage
Kim moest bevallen in Groene Hart Ziekenhuis (met video)

Steeds meer vrouwen bevallen noodgedwongen thuis of in ziekenhuizen die relatief ver van huis zijn. Het blijkt vaak niet mogelijk om in het ziekenhuis van de eerste keuze te bevallen, signaleert de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Er was voor Kim Flierman geen ruimte in de Utrechtse ziekenhuizen, dus moest ze van haar zoon Sem bevallen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Volgens haar verloskundige is dit geen unieke situatie. Zie het fragment van het NOS Journaal van donderdagavond: nos.nl/video/van-utrecht-naar-gouda-met-een-baby-op-komst

De beroepsorganisatie noemt het een groeiend probleem en waarschuwt voor de risico’s, zoals de stress die onzekerheid en een langere autorit veroorzaken. Doordat veel ziekenhuizen kampen met personeelstekorten en op diverse plaatsen de geboortezorg is verdwenen, kost het verloskundigen steeds vaker moeite om een plek te vinden. In een peiling onder 530 verloskundigen zei tweederde recent te hebben meegemaakt dat het nodig was om meerdere ziekenhuizen te bellen.

De KNOV wil over oplossingen praten met onder meer ziekenhuizen, de overheid en zorgverzekeraars. Een eerste voorstel is om verloskundigen in bepaalde gevallen langer een bevalling te laten begeleiden, mits medisch verantwoord.


Foto: Digitaal Dagblad