Volgende week besluit over sloop Turfmarktkerk

mainImage
Volgende week besluit over sloop Turfmarktkerk

De rechter beslist maandag of dinsdag of de gemeente Gouda terecht ingreep en de sloop van de kerk mag hervatten. Zo niet, dan ligt de bal weer bij Khalid Boutachekourt, de eigenaar van de Turfmarktkerk.

De Turfmarktkerk moet worden afgebroken omdat het vervallen gebouw op instorten staat. Eind oktober greep de gemeente in: omwonenden moesten halsoverkop hun huis verlaten en de gemeente nam de regie over van de eigenaar. Kort daarna begon, in opdracht van de gemeente, de sloop van de kerk.

De eigenaar draait voor de kosten op. Maar in zijn ogen, sloopt de gemeente Gouda de kerk voor een buitenproportioneel bedrag. Boutachekourt stapte naar de rechter, omdat hij de regie terug wil over de sloop van zijn kerk. De rechter moet nu beslissen of de gemeente terecht ingreep en startte met slopen.

Volgens de advocaat van Boutachekourt rekent de sloper van de gemeente acht ton. De eigenaar vond evenwel een sloopbedrijf dat het voor 51.000 euro kan uitvoeren. De offerte van de gemeente is derhalve zestien keer hoger.

De partijen stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar in de zittingszaal. Volgens de gemeente Gouda moet de Turfmarktkerk zo snel mogelijk en zo veilig mogelijk worden gesloopt. De deskundige die de eigenaar mee had genomen naar de zitting is daar niet zo zeker van. Hij stelde dat het helemaal niet zo zeker is dat de kerk op instorten staat en noemde het onderzoek van de gemeente naar de staat van de kerk niet betrouwbaar.

Uitspraak volgt maandag of dinsdag.


Foto: Digitaal Dagblad