Verrast de kanaalrat ons weer

mainImage
Verrast de kanaalrat ons weer

Je hoeft niet te schrikken hoor. We gaan het in dit item niet hebben over ratten, maar over het weer. Al kan het weer ons bij vlagen ook de schrik op het lijf jagen.

Zo is het vandaag precies 35 jaar geleden dat Nederland werd overvallen door een zware storm. De storm werd opgewekt door een kleine randstoring die plots ontstond boven het Kanaal en zeer sterk uitdiepte, een zogenaamde Kanaalrat. De gebruikte weermodellen, destijds in 1983, waren lang nog niet zo fijnmazig als de modellen van tegenwoordig en zij miste deze kleine storing vrijwel volledig. Tijd voor een terugblik.

Zogenaamde Kanaalrat overviel Nederland op donderdag 12 mei 1983!
In 1983 viel Hemelvaartsdag op 12 mei. Naar verwachting zou het weerbeeld niet eens zoveel afwijken van dat van vandaag. De zon zou een flink aantal uren schijnen, de wind zou zuid tot zuidwest worden en matig van kracht zijn in het Groene Hart. Later op de dag zou er een enkele bui tot ontwikkeling komen. Kortom, geen weerbeeld om thuis te blijven en veel mensen besloten er dan ook om op uit te trekken. Menigeen zocht het water op voor het maken van een zeiltochtje. Het zou uitdraaien op een memorabele, of erger, zelfs een rampzalige dag!

De storm stak zeer plotseling op en duurde ongeveer twee uur. De chaos was compleet. Er vielen vele gewonden en helaas ook tien doden. De storm, gekoppeld aan die piepkleine randstoring met een laagste kerndruk van 984 hPa, had slechts een diameter van rond honderd kilometer. De storm staat bekend als de Hemelvaartsstorm van '83!

In de Goudse regio brak de zware storm rond 11u00 los. Rond 12u45 nam de wind snel af.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad