Veel nieuwe fietsparkeerplekken bij Goudse treinstations

mainImage
Veel nieuwe fietsparkeerplekken bij Goudse treinstations

Op de fiets naar het station, en dan met de trein naar het werk. Of juist vanaf je bestemmingsstation op de fiets naar kantoor. Voor veel mensen is dit een aantrekkelijke manier van woon-werkverkeer: duurzaam, gezond en je vermijdt de files. Om te zorgen dat dit een aantrekkelijk alternatief blijft, worden bij 11 stations in Zuid-Holland komende jaren duizenden nieuwe fietsparkeerplekken toegevoegd.

Bij Gouda-Goverwelle komen er 180 nieuwe fietsparkeerplekken bij. Vanaf 2019 starten de voorbereidingen van de aanleg van het zuidelijk stationsgebied nabij het centrum en in 2021 vindt realisatie plaats. Het plan bestaat onder meer uit een nieuwe fietsenstalling met circa 3400 plaatsen.

Om een drukke provincie als Zuid-Holland bereikbaar te houden voor verkeer dat wel over de weg móet, zoals vrachtverkeer, is het belangrijk om andere verkeersgebruikers goede alternatieven te bieden. Steeds meer forenzen kiezen voor de fiets, of voor de combinatie fiets – openbaar vervoer als ze langere afstanden moeten afleggen. ,,Om te voldoen aan de groeiende vraag naar fietsparkeerplekken bij stations, investeren de provincie Zuid-Holland en de gemeenten komende jaren € 4,9 miljoen euro in nieuwe stallingen", vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen. ,,De staatssecretaris maakte bekend dat zij dit bedrag aanvult met nog eens € 3,3 miljoen. Met dit geld kunnen we, samen met ProRail, een belangrijke stap zetten in de realisatie van voldoende fietsparkeerplekken bij stations.”

Nieuwe plekken voor 11 stations
Met het beschikbare budget kunnen ruim 2400 nieuwe fietsparkeerplekken worden gerealiseerd. Deze komen bij de stations Bodegraven (160), Gorinchem (170), Gouda-Goverwelle (180), Hillegom (114), De Vink (400), Sliedrecht (110) en Sliedrecht Baanhoek (200), Voorhout (170), Zwijndrecht (450), Dordrecht-Zuid (250) en Dordrecht-Stadspolders (200).


Foto: Digitaal Dagblad