Veel Gouwenaars van start bij Vierdaagse Nijmegen

mainImage
Veel Gouwenaars van start bij Vierdaagse Nijmegen

Dinsdag beginnen 47.000 wandelaars uit 84 verschillende landen aan de 102e Vierdaagse. Hieronder ook weer veel Gouwenaars.

Het wordt mogelijk weer een warme editie, maar daarvoor heeft de Vierdaagse een eigen meteorologisch team. ,,Die kunnen me tot op de straat nauwkeurig vertellen hoe warm, vochtig of winderig het wordt. Op grond daarvan beslissen we of er warmtemaatregelen komen. Het weerbericht voor heel Nederland zegt me niks”, aldus de nieuwe marsleider Henny Sackers.

Lopers moesten maandag voor 17u00 hun startbewijs ophalen in Nijmegen. Dat veroorzaakt elk jaar verkeersproblemen, met soms dramatische gevolgen. Want wie te laat komt, mag niet meedoen. En voor bijna 70 procent van de deelnemers is meelopen met de Vierdaagse een jaarlijks terugkerend feest. Ruim 1900 mensen liepen al vaker dan tien keer mee. Recordhouder is Nijmegenaar Bert van der Lans, die voor de 71e keer hoopt mee te doen.

Over alle jaren gerekend hebben 1.847.300 wandelaars de Vierdaagse gelopen. Van hen behaalden 1.611.276 mensen een Vierdaagsekruisje, een officiële Nederlandse onderscheiding.

Deelnemers aan de Vierdaagse zullen volgens Sackers dit jaar geen veranderingen opmerken. De tocht voert achtereenvolgens door Elst, Wijchen, Groesbeek en eindigt vrijdag met de intocht op de Sint Annastraat in Nijmegen. Zoals elk jaar zijn er veel opvallende en onzichtbare veiligheidsmaatregelen en gelden er uitgebreide verkeersmaatregelen. Doorgaand verkeer kan Nijmegen in de Vierdaagseweek beter mijden, adviseren ANWB en Rijkswaterstaat.


| Foto: Digitaal Dagblad