mainImage

Vader van doodgereden Rhodé preekte over het verlies van een kind

Afbeelding is niet meer beschikbaar
17 april 2018, 18:11 uur
Algemeen

,,Kun je na het overlijden van je zoon of dochter zeggen: 'Uw wil geschiede?" Deze vraag stelde dominee Wijnand Zondag afgelopen zondag tijdens zijn preek in de Gereformeerde Gemeente in Woerden. Maandagmiddag, een dag later, kreeg hij zelf verschrikkelijk nieuws. Zijn dochter Rhodé (14) was die middag bij een tragisch verkeersongeval om het leven gekomen.

Rhodé Zondag zat in 2 vwo van het Driestar College in Gouda. Het ongeluk gebeurde op de Thorbeckelaan in Gouda. Het meisje zat op de fiets toen ze onder de langsrijdende bus terecht kwam. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het meisje ter plekke te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Rhodé overleed ter plekke aan haar verwondingen. Meerdere mensen hebben het ongeluk zien gebeuren en krijgen slachtofferhulp aangeboden. De buschauffeur werd naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

,,Als ik denk aan wat mensen om mij heen mee moeten maken...," vertelde ds. Zondag afgelopen zondag tijdens de avonddienst in de Betlehem-kerk in Woerden. Hij refereerde aan twee jonge mensen, die in Utrecht en Kampen overleden waren en een gezin achterlieten. ,,Onlangs zijn in andere kerkelijke gemeenten twee mensen op relatief jonge leeftijd gestorven. En dan zeggen: 'Uw wil geschiede?'"

Het zou je zoon of dochter maar zijn
De Woerdense dominee verwees verder naar het recente overlijden van de dochter van ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis. ,,Dan is ze gestorven en moet je je werk weer doen. En dan zeggen: 'Uw wil geschiede?' Het zou je zoon of dochter maar zijn... 'Uw wil geschiede!' Dat is wat Jezus Zijn discipelen leert."

Dominee Zondag preekte die zondag 15 april verder over twijfels en werd heel persoonlijk over zijn eigen twijfels: ,,Het zal je dochter maar zijn, het zal je zoon maar zijn. Uw wil geschiedde! Ik zit wel eens te denken: Zou ik het kunnen? Ik ben zo bang dat ik in opstand kom. Als ik al een beetje pijn heb, kom ik al in opstand. Dan denk ik 'Here waarom heb ik zo’n pijn, ik moet mijn werk toch doen'. Het moet maar even tegen zitten en dan nog zeggen: Uw wil geschiede. Dat is de werkelijkheid. Dat is wel wat Jezus zijn discipelen heeft geleerd."

Tijdens de ochtenddienst maakte de predikant duidelijk dat "vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen", verwijzend naar weduwe uit Lukas 7. De vrouw begroef haar enige zoon. Jezus liet hem vervolgens opstaan uit de dood. ,,Het verdriet is niet te peilen als je zoon sterft. (...) Vanaf het moment dat Adam 'nee' zei tegen God zei hij vrijwillig 'ja' tegen dood. En toen moest hij aansluiten in de rouwstoet van de satan. Want zo is het. Satan en de dood horen bij elkaar. Die rouwstoet wordt langer en langer. Die stoet klaagt en beklaagt."

Kerkklokken luidden na een sterfgeval
,,Na de dood moet je voor God verschijnen. Als klein jongetje werd ik stil toen de kerkklokken luidden na een sterfgeval. Als ik niet wist dat die persoon bekeerd was, beklemde mij dat. Als we niet weten dat we bij de Heere Jezus mogen zijn hebben we alle reden om bedroefd te zijn en te klagen over onze zonden. Jezus riep op onze zonden te belijden, waarna Hij ze vergeeft."

"Jezus zegt: 'Wie volgt Mij? Ik zal de dood overwinnen.' Nu jaagt de dood geen angst meer aan. De Heere Jezus heeft de duivel en de dood verslagen. Wie in Hem gelooft heeft eeuwig leven."

Nog geen 24 uur later na zijn preken belde de politie bij dominee Zondag aan met het nieuws dat zijn dochter, Rhodé Zondag, vwo-2-leerlinge van het Driestar College, was omgekomen bij een ongeluk op de Thorbeckelaan.

Godgegeven voorbereiding
,,Veel mensen in de omgeving berichten dat de preek van afgelopen weekeinde zoveel indruk op hen heeft gemaakt", zegt Jeffrey Schipper. Hij is redacteur van CIP, een online magazine voor christenen. ,,Mensen vinden volgens Visscher troost in de preek. Hij zegt berichten van diverse gemeenteleden te hebben ontvangen, die ook verwijzen naar de bizarre samenloop van omstandigheden. ,,Voor het schrijven van een preek wordt door dominees vaak om de leiding van Gods geest gebeden", legt Schipper uit. ,,Veel christenen ervaren deze preek van dominee Zondag als een Godgegeven voorbereiding op het overlijden van zijn dochter..."

 

Klik hier om de recente preken van ds. Zondag terug te luisteren.

Lees ook het overlijdensbericht op de website van GerGeminfo.nl.

Bron: www.CIP.nl

 


Foto: Digitaal Dagblad