Twee kilometer lang Open Huis

mainImage
Twee kilometer lang Open Huis

Komend weekend, zaterdag 26 en zondag 27 mei, vinden voor de 41ste keer ‘De Hofstedendagen’ plaats. Een prachtig event vol activiteiten langs de hele Bloemendaalseweg: vanaf het Centrum in Gouda tot aan de hoek Bloemendaalseweg/Zwarteweg in Waddinxveen.

De oude ‘hofsteden’ (boerderijen en herenhuizen) langs die karakteristieke weg openen twee dagen lang hun deuren voor het publiek en organiseren workshops, demonstraties en entertainment.

Voor de 41ste keer langs de 2-km lange Bloemendaalseweg het gastvrije Open Huis met talloze activiteiten in en rond monumentale hofsteden. De Bloemendaalseweg is een wandel- en fietspad omringd door sloten, boomgaarden en weilanden met boerderijdieren, midden in de stad.

Openluchtconcerten, dansoptredens, een koor, paardenshows of oudhollandse spelletjes? Oude ambachten, kunst, schilders, een rondwandeling met gids. Of gewoon dieren knuffelen op de Kinderboerderij? Het kan allemaal! Tegelijkertijd is de Meimarkt op het schoolplein van basisschool De Ridderslag aan het begin van de Ridder van Catsweg. Een ander bijzonder item dit jaar is de opvoering op zaterdag van de kindervoorstelling ‘Horton hoort een Hun’ door het Symfonieorkest van de Garenspinnerij. Er zijn proeverijen en culturele exposities, verschillende podia met muziek en oude ambachten. De Hofstedendagen is een event waar je als inwoner uit het Groene Hart eigenlijk niet omheen kunt. Een dagvullend programma voor jong en oud! De traditionele opening op zaterdag is dit keer een bijzondere stoet die tussen 12 en 14u00 over de Bloemendaalseweg trekt.

Bert Mekes van de Stichting De Goudse Hofstedendagen: ,,Het is zo mooi om te zien hoe mensen door dit event een weekend lang verbonden zijn met elkaar. Cultuur, historie en plezier gaan hand in hand. De laatste jaren kwamen er ruim twintigduizend bezoekers en omdat we de festiviteiten alleen nog verder uitgebreid hebben, verwachten we dat dit aantal nog verder toeneemt. Dat is geen probleem want de Bloemendaalseweg is lang en het aanbod is zeer groot.”

De Bloemendaalseweg is overigens op zichzelf al het bezoeken waard. De weg stamt uit de 12e eeuw en werd al genoemd in de tijd van Floris de Vijfde. Hij ligt in het natuurgebied Bloemendaal en historici zien deze polder als één van de belangrijkste historische plekken van het Groene Hart. De pioniers die Waddinxveen en Gouda hebben gesticht, woonden en werkten langs de Bloemendaalseweg. Inmiddels hebben de oude hofsteden veelal een sociaal-culturele bestemming. Er zijn kunstenaarsateliers, een ponyclub, kinderboerderij, buurthuis en zorgboerderij gevestigd. En er zijn oude boerderijen die nog in gebruik zijn als agrarisch bedrijf.

Programma De Hofstedendagen
* Activiteiten over de geschiedenis van de ‘Cleywegh’ en Bloemendaalseweg
* Wandelingen langs en demonstraties van de historische boerderijen
* Verhalenvertellers (rondom het thema Het geheim van Bloemendaal)
* Oude ambachten
* Clowns en straatentertainment
* Diverse culturele activiteiten en exposities
* Proeverijen van biologische- en streekproducten
* Speurtocht
* Bedrijfspresentaties en open dagen
* Podia langs het hele traject met muziek van verschillende culturele verenigingen
* Demonstraties met klederdracht

Een bezoek goed plannen kan ook: tijden, plaatsen en programma vindt u op de gezellige website www.goudsehofstedendagen.nl. Ook is er informatie beschikbaar via Facebook en Twitter.


Foto: Digitaal Dagblad