Tot dusverre 111 boetes bij controle fietsverlichting

mainImage
Tot dusverre 111 boetes bij controle fietsverlichting

Bij een aantal controles op fietsverlichting heeft de politie van Gouda tot dusverre in totaal 111 bekeuringen uitgeschreven. Dat aantal werd bereikt in drie dagen tijd. De 111 bekeuringen werden uitgeschreven voor ontbrekende of onjuiste fietsverlichting. De boete is niet mals en bedraagt 64 euro's.

De aangekondigde controles startte afgelopen vrijdag 23 november. Toen deelden de Goudse agenten 15 bekeuringen uit. Een dag erop werd eenzelfde aantal fietsers op de bon geslingerd. Maandag werd een record aantal geboekt: 's morgen 10 boetes en 's avonds reden er maar liefst 76 (!) fietsers 'tegen de lamp'... Ook werden er diverse bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van een rood verkeerslicht en opgeven van een valse naam.
Bijdrage Politie Team Gouda

Wanneer de dagen weer korter worden en de avonden en nachten langer, is het nóg belangrijker om op te vallen in het verkeer. Even snel op de fiets stappen zonder verlichting zou dan wel eens heel anders kunnen lopen dan je denkt. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer automobilisten jou over het hoofd zien…Kwetsbare verkeersdeelnemer
Denk de komende tijd dus weer aan je veiligheid op de fiets! Je bent een kwetsbare verkeersdeelnemer, dus is het belangrijk om jezelf te laten zien. Dit moet natuurlijk door middel van verlichting, maar je bent extra zichtbaar wanneer je fiets of zelfs je kleding is uitgerust met reflectoren.

Je bent verplicht om aan de voorzijde van je fiets wit of geel licht te voeren. Aan de achterzijde hoort het licht rood te zijn. De verlichting mag niet knipperen en moet goed zichtbaar zijn voor anderen. Het is toegestaan om de verlichting aan je kleding vast te maken, dus ook losse lampjes zijn goed, mits ze anderen niet verblinden.

Wanneer je verlichting niet in orde is loop je niet alleen het risico dat andere weggebruikers jou niet zien, maar je loopt ook het risico dat je een boete krijgt van de politie. Wanneer je op je fiets geen of geen werkende verlichting voert dan kun je een boete krijgen van 55 euro (plus negen euro administratiekosten).

De komende maanden gaat de politie weer vaker controleren op verlichting. Het is dus best de moeite waard om werkende verlichting te hebben op je fiets. Je valt op en het bespaart geld.


Foto: Digitaal Dagblad