The show must go on... Het ga je goed Nel!

mainImage
The show must go on... Het ga je goed Nel!

Louter lovende woorden aan het adres van Nel Oskam, die gisteravond afscheid nam als directeur bestuurder van de Goudse Schouwburg en Cinema Gouda. Zo ook van Caspert van de Wel, namens de Raad van Toezicht van de Goudse Schouwburg en de Cinema Gouda.Hieronder integraal de toespraak Caspert van de Wel ter gelegenheid van het afscheid van Nel Oskam.

Beste Genodigden,

Collega’s en toezichthouders van de Schouwburg en Cinema

Burgemeester en wethouders,

Familie en vrienden van Nel

Beste Aart en beste Nel,

In Gouda zijn wij trots op onze culturele ontmoetingsplaatsen. Samen met de andere culturele instellingen in de stad vormen zij de verbindende kracht met de inwoners van de stad en de omgeving.

Het is mij een eer genoegen een paar woorden van afscheid en dank te zeggen namens de Raad van Toezicht van de Goudse Schouwburg en de Cinema Gouda.

De Raad van toezicht bestaat uit zes professionele vrijwilligers met een zakelijke en culturele binding en betrokkenheid bij de stad Gouda. Feitelijk is de Raad de werkgever van Nel Oskam en daarmee hadden wij recent ook de uitdagende taak een opvolger te vinden voor Nel. Ik zal verder niet uitweiden over het werk van de Raad van Toezicht, maar het biedt mogelijk ooit aanknopingspunten voor een gewaagd en interactief theaterstuk.

Nel Oskam is theater. Ik wil mij er wel aan wagen Nel zelf als doorlopende voorstelling te betitelen.

Ik zal proberen te verwoorden waarom ik dat vind.

Allereerst haar verschijning, de rode haardos. Het AD heeft recent in een uitgebreid artikel onthuld, hoe zij ze deze prachtige haardos als onderdeel van haar persoonlijk theater, heeft gecultiveerd. Ook haar persoonlijkheid en haar kleurrijke verschijning spreken tot de verbeelding.

Het heeft haar de bijnamen: Rooie Nel, Tante Nel en Majesteit en Diva van het theater opgeleverd. Nel komt oorspronkelijk uit Brabant en is daarmee verbonden met een Bourgondische en gezellige levensstijl. Nel heeft bezieling voor haar vak.

Een doorlopende voorstelling vraag ook om ondernemerschap. Elk detail moet kloppen en ook protocollen zijn heilig voor Nel. Bijna op het spirituele en autistische af. Om de ziel in het theater –volgens de religie van Nel- te bewaren is er een fraai portret van Nel gemaakt door kunstenares Carla Rodenberg. Het portret komt in bruikleen te hangen in de foyer. Hier ziet u een afbeelding van dit prachtige portret.Portret Nel Oskam, geschilderd door Carla Rodenberg

Ik heb overigens wel begrepen dat het beeld van Boudewijn de Groot een klein stapje opzij moet doen voor dit portret van Nel. Boudewijn heeft een andere ere plaats gekregen.

Wieg
Nel stond aan de wieg van dit gebouw en heeft de Goudse Schouwburg tot haar theater gemaakt.

Ook de Cinema in Gouda is enkele jaren geleden, mede door haar gedrevenheid, doorzettingsvermogen en passie tot stand gekomen.

Een Schouwburg runnen. Hoe doe je dat? De inbreng van Nel is in dit totaalconcept van groot belang.

Het begint met de aandacht in het gebouw. De rode stoelen, de opstelling, het intieme karakter van onze schouwburg. Ook de gastvrije ontvangst door de directeur van het theater en de medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol.

Ook de aandacht voor de artiesten is in dit proces van grote waarde. In de techniek en backstage, alles moet kloppen. Artiesten worden gastvrij ontvangen door een vaste bemensing en soms door Nel zelf. Bert Visscher vatte het mooi samen: Ik ging niet spelen in de Goudse Schouwburg maar bij Nel.

De kleuren in de kamers voor de artiesten zijn met zorg gekozen en zorgen voor de nodige rust en ontspanning voorafgaand aan een optreden. Er fluiten zelfs vogeltjes in de gang in het souterrain waar de artiesten een warm welkom ervaren. In een onderzoek naar backstage omstandigheden stond de Schouwburg in de top 3. Jon van Eerd noemden het eerder een Gouden paleis.

Oog
Nel heeft oog voor talent en mede daardoor ook een bijzondere band met vele artiesten. Velen kent zij al heel lang en heeft ze klein zien beginnen. Nel heeft als filosofie dat een artiest de grote zaal eerst moet verdienen. Het feit dat er vanavond vele bekende artiesten aanwezig zijn zegt iets over haar binding en warme verstandhouding.

Ook het publiek heeft een belangrijke plaats in de gastvrijheid. Naast een warm welkom is '’de gratis bitterbal van Nel' bij de borrel na afloop een fenomeen. Ook kunnen gasten -om de beleving compleet te maken- doorgaans een meet & greet ervaren met de artiesten.

Drie keer het meest gastvrije theater is een mooie erkenning voor Nel en haar theater en voor al die medewerkers en vrijwilligers die dat elke dag waarmaken. Een bijzondere waardering en prestatie.

Nel is in 1977 als beleidsmedewerker begonnen bij de Goudse schouwburg. Ruim 4 decennia geleden. In 1985 ging ze programmeren en daarna is ze directeur geworden en later directeur bestuurder van deze prachtige Schouwburg. Dat programmeren dat kan ze als geen ander. Soms wel 300 voorstellingen per jaar. Ook films programmeren deed ze als de beste toen er nog de Arcade bioscoop was, de voorganger van de huidige Cinema.

Chapeau Nel
Nel is een alleskunner, een bevlogen theatervrouw ‘’Avant la lettre’’. Chapeau Nel!

Is er dan helemaal niks op haar aan te merken. Ja toch wel. De digitalisering is een beetje aan Nel voorbij gegaan hoorde ik van haar secretaresse Kim. Gelukkig heeft ze wel de collega’s de ruimte gegeven om dit op te pakken.

Vandaag nemen we afscheid van onze Nel.

De Raad van Toezicht heeft als blijk van waardering een kunstwerk gekocht van de Goudse kunstenares Anita Gaasbeek van het Goudse Atelier De Hollandsche Maagd.

Het is een glasplateau met de naam Fused Plate. Het Engelse woord fuse staat voor ontbranden of samensmelten. Wat ons betreft een mooie symbolische betekenis en herinnering aan jouw bezieling, het heilige vuur en samensmelting van jou en jouw theater.

Prins
Nel gaat met pensioen. Samen met je man Aart en jullie nieuwe Australian labrador doedel met de naam 'Prins' en allen die jullie dierbaar zijn wensen wij jullie heel veel geluk en een goede nieuwe levensperiode toe.

Beste Nel,

Ik wil je –namens ons allemaal- heel hartelijk bedanken voor je doorlopende voorstelling voor en met de Goudse Schouwburg en de Cinema Gouda.

En: The show must go on…………. Het ga je goed Nel!


Foto: Digitaal Dagblad