Temperatuur stijgt, buien nemen af

mainImage
Temperatuur stijgt, buien nemen af
Maandagochtend is het bewolkt en valt af en toe lichte regen of lichte motregen. In de loop van de ochtend worden de droge perioden langduriger en valt er soms een gaatje in het wolkendek. De naar zuidwest ruimende wind neemt geleidelijk in kracht af en wordt matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Vanmiddag breiden opklaringen zich vanuit het westen over het Groene Hartgebied uit. In de tweede helft van de middag is er een afwisseling van zon en stapelwolken. Lokaal kan nog een lichte regenbui vallen, maar op de meeste plaatsen in onze regio blijft het droog. De maxima liggen rond 20 graden Celsius. De naar west ruimende wind is overwegend matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Vanavond is er een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Er is kans op een enkele bui. De naar zuidwest krimpende wind neemt af naar zwak, windkracht 2 Beaufort.

In de nacht naar dinsdag blijft het droog en klaart het breed op. Het koelt af naar circa 11 graden in de Goudse regio. Met name boven weilanden gebieden kan een mistbank gevormd worden. Er waait een (zeer) zwakke zuidwester, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Dinsdag belooft een prachtige zomerdag te worden. De zon schijnt uitbundig en in de loop van de dag ontstaan kleine vriendelijke stapelwolken (Cumulus Humilis), alwaar de zon vrijwel geen hinder van heeft. De middagtemperatuur komt op circa 23 graden uit in Gouda, in de omliggende gemeenten is het met 22 graden een fractie koeler. Het blijft de gehele dag droog. De wind is zwak, windkracht 2 Beaufort en krimpt in de loop van dinsdagmiddag van zuidwest naar zuid.

Woensdag start zonnig. Vanuit een zuidwestelijke richting neemt de bewolking vrij snel toe en stijgt de kans op buien. Voor de buien uit wordt het nog 23 graden, na passage van de buienlijn is het hooguit 20 graden in Gouda en de omliggende dorpen.

Donderdag en vrijdag is het normaal Hollands zomerweer. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en de maximumtemperatuur komt rond 21 graden uit. Dit is overigens de normale middagtemperatuur voor eind augustus. Er is kans op een enkele bui, maar over het algemeen zal het droog zijn.

In het eerste weekend van september laat de temperatuur, zowel in de nachten als overdag een stijgende tendens zien. Er is door de invloed van een in nieuwe hogedrukblokkade tamelijk veel zon en het blijft droog. De wind waait over het algemeen zwak uit noordoostelijke richtingen. De middagtemperatuur loopt op een zomerse 25 graden Celsius.

Na het volgend weekend schijnt de zon onafgebroken van zonsopkomst tot zonsondergang. De maxima (middagtemperaturen) liggen volgens de recenste prognose van maandag tot en met woensdag tussen 27 en 30 graden Celsius.De wind waait dan zwak (2 Beaufort), soms matig (3 Beaufort) uit richtingen tussen noordoost en oost.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad