Temperaturen blijven hoog door orkanen Leslie en Michael

mainImage
Temperaturen blijven hoog door orkanen Leslie en Michael
De resten van de tropische orkanen Leslie en Michael zorgen voor extra dagen met hoge temperaturen in ons land. Doordat de voormalige orkanen over Spanje en Portugal trekken, blijft de warme zuidelijke wind bij ons in stand en wordt de nazomerse periode met een paar dagen verlengd.

Maandag stijgt het kwik daardoor naar 22 tot 25 graden. Het blijft dan op veel plaatsen droog en geregeld schijnt de zon. Ook dinsdag wordt het volgens Weerplaza warm: 21 tot 25 graden. De warmte wordt waarschijnlijk woensdag verdreven, al wordt het dan nog 17 tot 20 graden. Daarna krijgen we normale oktoberwaarden rond 15 graden.

Vandaag zijn er boven het Groene Hart veel wolken zichtbaar, waaruit soms wat lichte regen of lichte motregen kan vallen. In de loop van de middag trekt de (mot-)regen naar het noorden weg en komt er meer ruimte voor de zon. De opklaringen arriveren vanuit een zuidelijke richting. Het wordt opnieuw buitengewoon warm voor de tijd van het jaar met maxima van circa 22 graden in de Goudse regio. De wind is matig, windkracht 3 Beaufort en waait uit zuidelijke richtingen.

Vanavond en in de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen in het Groene Hart droog. Voor de nacht naar dinsdag wordt opnieuw een zachte nacht berekend met minima rond 15 graden Celsius. De wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en waait over het algemeen uit zuidelijke richtingen.

Dinsdag wordt, zoals het er op dit ogenblik naar uitziet, een droge en tamelijk zonnige nazomerdag. Een storing ligt weliswaar in de nabijheid van onze omgeving en daardoor is het luchtruim boven de Goudse regio niet strakblauw. De meeste zonuren zijn voor de ochtenduren weggelegd, in de middag neemt de bewolking geleidelijk toe. In Gouda en de omliggende dorpen wordt nogmaals een warme dag (een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en warmer) genoteerd. In onze regio kan de temperatuur oplopen naar 23 graden Celsius. De wind is matig, windkracht 3 Beaufort en waait nog steeds vanuit het warme zuiden.

Voor woensdag staat nu bewolking en een klein hoeveelheid neerslag op het programma. Met maxima van circa 20 graden is het koeler dan komende dagen, maar nog altijd een graad of 5 warmer dan het langjarig gemiddelde voor halverwege oktober. Als het woensdag daadwerkelijk 20 graden Celsius wordt in Gouda is het de 144ste warme dag (een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en warmer) van 2018! Het jaarrecord is dan met 28 dagen verlengd, het vorige record (2003 en 2006) telde 116 warme dagen

Vanaf donderdag moet de maximumtemperatuur fors in gaan leveren en komt hoogstwaarschijnlijk rond 16 graden Celsius uit. Het is daarbij wisselend bewolkt, maar blijft het overwegend droog. Lokaal kan er in het Groene Hart op een bepaald moment van de dag regen vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn minimaal.

Vanaf volgende week zondag neemt de kans op natter en herfstachtig weertype significant toe.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad