Aan de Markt in Gouda zit al ruim vijftien jaar een filiaal van de bekende Amerikaanse broodjesketen Subway. Subway opende haar Goudse vestiging in 2003 op de Goudse Markt. Al die tijd is het filiaal niet veranderd. Tijd dus voor een ‘make-over’. Dat gaat de komende weken gebeuren.

Subway krijgt zelfs een 'fresh forward design', zo staat op de poster op een van de ramen van de zaak. Wat dat is en wat dat gaan inhouden en betekenen? We zullen het (gaan) zien. Het filiaal gaat in ieder geval een maand dicht en na de ‘make-over’ gaat het filiaal op 21 november weer vernieuwd open.

Fred DeLuca
Een korte geschiedenis van deze keten is te vinden op wikipedia: ‘De Subway-formule werd bedacht door Fred DeLuca, die als zeventienjarige een verse broodjeszaak wilde beginnen om zijn studie geneeskunde te financieren. In 1965 leende Fred DeLuca duizend dollar van familievriend Peter Buck, waarmee hij Peter’s Super Submarines in Bridgeport (Connecticut) begon. Een jaar jaar later richtten DeLuca en Buck samen Doctor’s Associates Inc. op. In het begin moest DeLuca’s familie, onder wie zijn vrouw, moeder en zus, regelmatig bijspringen om de zaak draaiende te houden. In 1968 werd de zaak omgedoopt in Subway. Gestaag groeide het aantal zaken, tot DeLuca in 1974 de franchiseformule ontdekte. Tussen 1974 en 1978 groeide het aantal filialen tot 100. Hierna liep het aantal zaken snel op. In 1988 werd al de duizendste Subway geopend.

In het jaar 2000 werd het eerste filiaal van Subway in Nederland geopend in Eindhoven. Een paar jaar later dus ook in Gouda.

Bron: SOG/Karel Baarspul.