Staking ontregelt postbezorging PostNL

mainImage
Staking ontregelt postbezorging PostNL

Het is maar de vraag of we morgen in Gouda post in de brievenbus krijgen. In grote delen van het land zal de postbezorging door PostNL donderdag worden ontregeld door een staking van het personeel van 24 uur. Dat kan volgens vakbond FNV betekenen dat veel post een dag later wordt bezorgd.

De voorbereiders, postbezorgers en postbodes zijn het niet eens met de invoering van de zogenoemde combibundel, een maatregel waarbij postbezorgers volgens de bond onder meer zelf hun post zouden moeten sorteren. De plekken waar stakers samenkomen zijn de voorbereidingslocaties in Den Bosch, Amsterdam en Arnhem. Vooral in die regio’s wordt de bezorging ontregeld, maar bezorgers in het hele land doen volgens de vakbond mee met de actie.

De bezorging van pakketten wordt niet geraakt. Andere bezorgers zijn verantwoordelijk voor pakketten bij PostNL.

Combibundel
In de afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers van PostNL vrezen dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast steekt het hen dat het bedrijf de vernieuwing wil invoeren zonder overleg met de bonden.

,,PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder draagvlak bij de medewerkers, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers. De invoering betekent bovendien het verlies van minimaal vijfhonderd banen in de sorteercentra”, aldus Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang.

Angstcultuur
De werknemers protesteren ook tegen de angstcultuur, reorganisatiedrift en almaar toenemende werkdruk bij PostNL. Volgens Deleij zijn de medewerkers dit ,,spuugzat”. Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers en postbodes.

Een woordvoerder van PostNL liet weten de oproep van FNV tot staking ,,heel erg te betreuren”. De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk.


Foto: Digitaal Dagblad