Spanning op woningmarkt hoog maar stijgt minder snel

mainImage
Spanning op woningmarkt hoog maar stijgt minder snel

De cijfers van het vierde kwartaal 2018 voor de woningmarkt in Nederland en voor het gebied van de NVM afdeling Gouda zijn donderdag bekend geworden. Robert Roos, voorzitter van de NVM afdeling Gouda,  en NVM makelaar-NVM Woningmarktconsultant-NVM Nieuwbouwspecialist en directeur Boer Makelaardij Midden Holland in Gouda, nam voor Gouds Dagblad de regionale woningmarktcijfers door.

Het aanbod op de woningmarkt blijft afnemen, het afgelopen jaar met 22%, maar dat is minder snel dan voorheen. Ten opzichte van vorig kwartaal is er zelfs 5% aanbod bijgekomen. Vraagprijzen blijven stevig stijgen: het afgelopen jaar met bijna 11%. Van alle aanbod staat 23% al een jaar of langer te koop. Het aanbod bestaat voor zo’n 39% uit vrijstaande woningen en voor 17% uit appartementen.

Het aantal transacties is gedaald met 8% en ook dat is minder hevig dan voorheen. Ten opzicht van vorig kwartaal groeide het aantal transacties juist, en wel met 9%. Daarbij liepen de transactieprijzen op met ruim 10% naar nu €298.000 en daalde de verkooptijd van 52 naar nu 39 dagen. Bijna 38% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, vorig jaar bedroeg dat 28%. Qua transacties is slechts 16% een vrijstaande woning en maar liefst 26% een appartement. Transactieprijzen stegen ca. 44% in 5 jaar tijd, variërend van 33% voor vrijstaande woningen tot wel 53% voor appartementen. In Amsterdam was de prijsstijging over de laatste 5 jaar met 94% het hoogst. De KI  bedraagt nu 3,6 waar dat vorig jaar nog 4,1 bedroeg.

Regio Gouda 
Deze regio omvat de gemeenten Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, delen van Zuidplas, Schoonhoven, Vlist en Waddinxveen. Er staan halverwege het 4e kwartaal 523 woningen te koop in deze regio: een daling van 33% ten opzichte van vorig jaar variërend van 21% afname bij vrijstaande panden tot wel 46% afname aan appartementen. Het aanbod stijgt hier ook het laatste kwartaal niet in tegenstelling tot regio’s als Amsterdam en Haarlem. Ruim 19% van alle aanbod staat al een jaar of langer te koop.

Het aantal  transacties daalde ruim 13% naar nu 544 woningen maar nam ten opzichte van vorig kwartaal toe met 10%. De afname ten opzichte van vorig jaar betreft vooral appartementen (36% afname) simpelweg omdat er onvoldoende aanbod is voor potentiële kopers. Transactieprijzen lopen met ruim 8% op naar nu €268.000. Prijzen van rijwoningen lopen het snelst op (12%) terwijl prijzen van vrijstaande woningen daalden. Zo’n 33% van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. De verkooptijd bedraagt in deze regio 41 dagen. In Gouda worden woningen steeds vaker verkocht aan Rotterdammers. Prijsstijging over de laatste 5 jaar bedraagt ca. 36%.

De woningmarkt raakt in deze regio steeds verder oververhit met nu een KI = 2,9 die vorig jaar nog 3,7 was. In de gemeente Gouda is de schaarste heviger met KI = 2,5 voor rijwoningen en zelfs 1,0 voor kleinere appartementen. 

Conclusie
De druk op de woningmarkt is enorm, neemt ook nog iets toe maar niet zoveel als de afgelopen kwartalen. De woningschaarste is binnen de Goudse NVM afdeling nu vergelijkbaar. Amsterdam is niet langer de meest overspannen regio qua woningmarkt; in de regio’s om de vier grote steden heen en in de gemeente Groningen is de woningmarkt doorgaans zeker zo overspannen met KI < 3. Het lagere segment (qua prijsniveau) verkoopt sneller en de prijzen in dat segment zijn harder gestegen dan in het hogere segment. Dat biedt kansen voor doorstromers.

Bijdrage Robert Roos


Foto: Digitaal Dagblad