SP wil opheldering over mogelijk ontslag refodocent

mainImage
SP wil opheldering over mogelijk ontslag refodocent

SP-Kamerlid Peter Kwint wil opheldering van minister Arie Slob (Onderwijs) over het mogelijke ontslag van Driestar-docent Arjan van Essen. Zo meldt het Nederlands Dagblad.

Een ‘identiteitscommissie’ van het Driestar College bepaalde deze week dat Van Essen ontslagen kan worden omdat hij in een theaterstuk Kof of Munt over zijn eigen gokverslaving speelt.

https://goudsdagblad.nl/driestar-college-mag-docent-om-theaterstuk-ontslaan/

Theater is omstreden in de reformatorische wereld. Kwint zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de commissie. Daarin zitten twee vertegenwoordigers van de school, en twee medewerkers van een werknemersorganisatie. ,,Zou dit volgens het Nederlandse arbeidsrecht reden zijn voor ontslag?", wil de SP’er weten.

Andere vrijstellingen
Volgens bestuursvoorzitter Gert Bergacker heeft het Driestar College van de onderwijsinspectie ontheffing gekregen voor dans en drama. Dat betekent dat de school dit niet hoeft aan te bieden. Kwint vraagt Slob op basis van welke wettelijke regels deze vrijstellingen gegeven zijn. Ook wil hij weten of er andere vrijstellingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor het vak burgerschap, als een school dit niet bij zijn identiteit vindt passen.

Dans en drama
Kwint noemt het dreigende ontslag van de docent en de vrijstellingen voor dans en drama ,,twee heel slechte ideeën". ,,Bent u met ons van mening dat onderwijs juist ook een andere kijk op de wereld kan bieden en dat vrijstellingen op onderdelen van kerndoelen daarom zeer onwenselijk zijn?"

De SP’er vraagt Slob of de vrijstelling van het Driestar College ingetrokken kan worden.


Foto: Digitaal Dagblad