Sloop Turfmarktkerk door rechter stilgelegd

mainImage
Sloop Turfmarktkerk door rechter stilgelegd

De sloop van de Turfmarktkerk ligt tot minstens 13 december stil. Dat heeft de rechter besloten.

Khalid Boutachekourt, de eigenaar van de kerk, had de rechter gevraagd de sloopwerkzaamheden stil te leggen. Volgens de eigenaar kunnen de werkzaamheden veel goedkoper dan nu, gezien de offertes van de sloopbedrijven die Boutachekourt opvroeg. Hij vraagt zich af of de kosten van het slooptraject, dat de gemeente Gouda uiteindelijk helemaal naar zich toetrok, wel marktconform zijn. De rechter heeft hem nu de tijd gegeven om met bewijs te komen. Ook staat niet onomstotelijk vast dat er acuut instortingsgevaar dreigt. Op 13 december dient de inhoudelijke behandeling van de zaak.
De Turfmarktkerk moet worden afgebroken omdat het vervallen gebouw op instorten staat. Het college van BenW besloot op 24 oktober om bestuursdwang toe te passen en de regie over het slooptraject over te nemen van eigenaar Khalid Boutachekourt Holding. Volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) zou uit een analyse zijn gebleken dat de constructieve staat van de kerk substantieel verslechterd was, waardoor de kerk op instorten stond. Hierdoor moesten omwonenden eind oktober halsoverkop hun woning verlaten en nam de gemeente het sloopproces over.

Na ruim een week was de kerk gestut en mochten de bewoners weer terug. De sloop van de kerk moest eigenlijk voor 1 december zijn afgerond, maar vorige maand werd duidelijk dat de sloop zeker drie maanden langer zou duren tot op zijn minst 1 maart 2019. Boutachekourt tekende protest aan tegen het ingrijpen van de gemeente. Hij wil de regie terug, die hem door de bestuursdwang is ontnomen. Door de gang naar de rechter loopt de sloop van de Turfmarktkerk opnieuw vertraging op.

Wordt vervolgd...
Foto: Digitaal Dagblad