Schippers hopen op regen in Duitsland

mainImage
Schippers hopen op regen in Duitsland

Het moet hard gaan regenen in Duitsland en Zwitserland om de waterafvoer op de grote rivieren in Nederland weer op peil te brengen. De waterstand van de Rijn bij Lobith is met 6.50 meter boven NAP historisch laag. In Duitsland is de situatie nog zorgelijker. Rijkswaterstaat voorziet geen verbetering, totdat het in het weekeinde mogelijk gaat regenen in Zuid-Duitsland.

Binnenvaartschepen kunnen gewoonlijk in één keer een lading meenemen die gelijkstaat aan veertien tot wel 660 vrachtwagens. Maar door het extreem lage water is die belading al weken niet mogelijk. Op sommige plekken in Duitsland, zoals bij Mannheim, kunnen de schippers zelfs de bodem van de Rijn zien. Dat is volgens hen nooit eerder gebeurd. Veel schippers vanuit Rotterdam slaan nu op de Waal bij Nijmegen lading over, omdat ze niet verder stroomopwaarts kunnen.

De lage waterstand zorgt voor hinder en beperkingen voor de scheepvaart. Zo lopen te zwaar beladen schepen aan de grond. Er is ook vrees dat een deel van de Nederlandse industrie geraakt wordt, omdat de aanvoer van sommige grondstoffen achterblijft. De lage waterstand zorgt er verder ook voor dat sommige bewoners van woonboten maatregelen nemen om te voorkomen dat hun huis scheef zakt.

https://goudsdagblad.nl/aanvoer-van-bouwgrondstoffen-valt-droog/

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) komen regelmatig bijeen om de situatie te bespreken, aldus Rijkswaterstaat. Doordat de rivieren heel weinig water afvoeren naar zee, nemen de verziltingsproblemen in het westen weer toe.

Het laatste nieuws is dat de waterstand van de Rijn na komend weekend niet verder zal dalen en mogelijk zelfs een beetje stijgt. Die voorspelling doet Weeronline omdat koude lucht uit Scandinavië onderweg is naar het westen en noorden van de Alpen en daar gaat zorgen voor sneeuwval.

De sneeuw wordt verwacht in Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en Noord-Oostenrijk. ,,Boven 1500 meter hoogte worden enkele tientallen centimeters sneeuw verwacht. Er valt circa 50 millimeter neerslag en dat is goed nieuws voor de waterstand in de Rijn.”

Weeronline verwacht dat het stroomgebied van de Donau en de Po nog veel meer neerslag tegemoet mag zien. In het zuidelijke deel van de Alpen kan zelfs meer dan 200 millimeter vallen. Hiervan profiteert de Rijn echter niet, omdat het smeltwater deels naar de Donau stroomt en deels zuidwaarts.

 


Foto: Digitaal Dagblad