Reuze-koe gelabeld voor verhuizing naar GOUDasfalt

mainImage
Reuze-koe gelabeld voor verhuizing naar GOUDasfalt

De reusachtige betonnen KOE die het icoon was van het voormalige Pauzelandschap Potterspoort op het Bolwerk, verhuist op 7 september naar GOUDasfalt. Daar wordt ze de blikvanger bij de entree van het terrein.
De voorbereidingen voor de verplaatsing begonnen al op 26 juli. Toen timmerden vrijwilligers de bekisting voor de betonnen sokkel op de Gouderaksedijk waar het gevaarte op komt te staan. Een paar dagen later
werd het beton gestort. Onlangs werden de loodzware blokken waaruit de KOE is opgebouwd voorzien van een nummer, om de wederopbouw vlot te laten verlopen. Afgelopen zaterdag is de betonnen koe op het Bolwerk grotendeels uitgegraven.Vrijwilligers- en sponsorinzet
De lego-KOE bestaat uit 44 opgestapelde betonblokken van ieder ruim duizend kilo (1200 kilogram) met een totale hoogte van bijna vijf meter. De verhuizingsoperatie is al met al een flinke klus, die veel menskracht, kennis, materiaal en zwaar geschut vergt. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers en van de sponsors IDBB Vastgoed B.V. / Compartijn, Van Nieuwpoort, Nederhoff, Complex E-techniek, Goudse Betonmortel Centrale en Aannemingsbedrijf C. de Kwaadsteniet kan de klus geklaard worden.

Opknapbeurt
Op 6 september wordt de KOE gedemonteerd, om een dag later weer opgebouwd te worden op de nieuwe stek. Op 8 september, als het terrein in het kader van Open Monumentendag te bezoeken is, is de koe in
z’n nieuwe wei te bewonderen. Omdat de koe er na een paar jaar in weer en wind wat groezelig uitziet, krijgt ze in een later stadium nog een grondige poets- en verfbeurt.Wat er aan vooraf ging
In het voorjaar van 2014 gingen de eerste viooltjes de grond in bij Pauzelandschap Potterspoort aan het Bolwerk.  Een burgerinitiatief om het interbellum tussen bouwprojecten te overbruggen en om de entree van de stad schoon en mooi te houden. Het Pauzelandschap groeide uit tot stadspark, hobbytuin en ontmoetingsplek. Nu, najaar 2018, wordt het terrein verder ontmanteld en leeggehaald.

Het braakliggende terrein Potterspoort, tegenover het Best Western Hotel, werd vier jaar geleden ingericht als Pauzelandschap. Er werden planten, bomen in zakken en betonnen zitelementen geplaatst. Dit om de entree naar de binnenstad van Gouda op te fleuren en op te sieren. De koe was het sluitstuk van de inrichting. Ontwerper van de betonnen koe is Duuk Roodbol, die dezelfde koe maakte uit Legoblokjes.

Vooraf was bekend dat het Pauzelandschap van tijdelijke aard zou zijn, omdat dit terrein deel uitmaakt van de herontwikkeling Potterspoort. Maar rond de plannen was continu gesteggel, waarna ze weer in de koelkast verdwenen. Hierdoor kon het Pauzelandschap ruim vier jaar blijven bestaan. Wekelijks waren vrijwilligers (van onder meer Mooi Bolwerk) in touw om het mooie stukje groen in de binnenstad te onderhouden.

Toen vorig jaar het gevreesde bericht kwam dat het terrein ontruimd moest worden voor de bouw van een kleinschalig zorgcomplex, werden de bomen in zakken al verhuisd naar GOUDasfalt. De vaste planten kregen een plek in de nieuwe buurttuin in de Korte Akkeren, de Futseltuin achter het Filmhuis.

Binnenkort wordt daadwerkelijk gestart met de bouw van het zorgcomplex voor zorgorganisatie Compartijn. Dat is de reden dat de koe nu definitief moet vertrekken.


Foto: Digitaal Dagblad