Regenachtig begin van de week

mainImage
Regenachtig begin van de week
Maandag wordt een dag vol bewolking en regen in het hele land. Vooral 's ochtends gaat het veel regenen. In de middag is er iets meer kans op opklaringen, maar de kans op regen blijft groot. De temperatuur ligt vrij hoog voor de tijd van het jaar. In het grootste gedeelte van het land wordt het ongeveer 12 graden. De wind komt uit het zuidoosten. In de nacht van maandag op dinsdag verandert het weerbeeld niet. Dinsdag staat waarschijnlijk ook nog in het teken van regen. Vanaf woensdag lijkt het droger te worden.

Maandag is het bewolkt en zijn er perioden met lichte (mot)regen. Aan het eind van de middag wordt het droog, maar blijft het bewolkt. Ook in de avond blijft de bewolking overheersend. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuid en is overwegend zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. De middagtemperatuur is om en nabij 12 graden Celsius.

In de nacht naar dinsdag neemt de zuidwestenwind geleidelijk toe en wordt matig, windkracht 3 Beaufort. Er zijn uitgestrekte wolkenvelden, af en toe passeert er een opklaring de Goudse regio. De nacht verloopt zacht met minima rond 9 graden Celsius.

Dinsdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Vooral in de middag schijnt regelmatig de zon. Da maxima liggen rond 14 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. De wind waait matig uit het zuidwesten met een kracht van 3, soms 4 op de schaal van Beaufort. Windvlagen tot circa 45 km./uur zijn mogelijk.

De nacht naar woensdag is de zuidwestenwind af en wordt zwak, windkracht 2 Beaufort. Brede opklaringen en wolkenveldjes wisselen elkaar af. Het blijft droog. De nacht verloopt door de brede opklaringen een stuk frisser dan de voorgaande nachten. De minima liggen rond 6 graden Celsius in de Goudse regio.

Woensdag zijn er flinke perioden met zon en is het droog. De zuidwestenwind krimpt in de loop van de dag via het zuiden naar het zuidoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden Celsius, dit is overigens de normale maximumtemperatuur voor de tijd van het jaar.

Door de drogere zuidoostenwind en het wegvallen van de convectie lost de bewolking woensdagavond snel op. Er volgt een heldere nacht naar donderdag. De minima komen rond 8 graden Celsius uit in de omgeving van Gouda.

Vanaf donderdag tot en met volgende week zondag is het overwegend zonnig door het ontstaan van een hogedrukblokkade (Omega-blokkade) boven het noordwesten van Europa. De maximumtemperaturen liggen overdag om en nabij 10 graden Celsius. In de nachten schommelen de minima rond of iets onder het vriespunt. De zuidoostenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Na volgend weekend wordt het gevoelig kouder. In de nachten is er sprake van lichte vorst. Overdag liggen de temperaturen rond 5 graden Celsius. De wind waait dan uit oostelijke richtingen en is over het algemeen zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Er zijn aanwijzingen dat de laatste decade van november kouder dan normaal zal gaan verlopen met aanhoudende oostenwind. Of dit daadwerkelijk zo is moeten we nog even afwachten! De kans is groot dat de Omega-blokkade aan blijft houden.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad