Recordlange hittegolf is een feit! 

mainImage
Recordlange hittegolf is een feit! 

Vandaag is het dag 19 van de regionale hittegolf. Een record! Het vorige record dateerde uit 1975 met 18 dagen.

Op 29 juli 1975 begon een aaneengesloten reeks van 18 zomerse dagen, waarvan er 6 tropisch waren. Nu hebben we een aaneengesloten reeks van 19 zomerse dagen (25 graden of warmer), waarvan er 7 tropisch (30 graden of warmer) zijn!

Gisteren is het potentieel neerslagtekort in Gouda verder opgelopen naar 305,3 mm.! Het potentieel neerslagtekort/overschot wordt berekend in de periode van 1 april tot en met 30 september. Het potentieel neerslagtekort of neerslagoverschot is de som van de neerslag en de verdamping in het zomerhalfjaar.

De afgelopen nacht lagen de minima in Gouda boven 20 graden Celsius. Hierdoor was het opnieuw een tropische nacht. De vierde deze maand en alle vier in een tijdsbestek van 1 week.

Later in de week bouwt een hogedrukgebied ten westen van ons land op en deze gaat ons opnieuw een (zeer) lange periode met zon en hoge temperaturen brengen! De droogte houdt nog zeker tot halverwege augustus aan!

Vandaag wordt het zeer warm. Het wordt een graad of 28 à 29 in Gouda en de omliggende gemeenten. Het weerbeeld bestaat uit stapelwolken, zon en sluierwolken. De stapelwolken trekken in groten getale over de westelijke helft van het land, dus ook over de Goudse regio. In de middag en avond kan uit de steeds forser wordende stapelwolken een lokale bui ontstaan en daarbij is een kleine kans op onweer. De wind is zuidwestelijk en matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Tijdens de avonduren neemt de wind af naar zwak, windkracht 2 Beaufort en ruimt naar westelijke richtingen.Dinsdag is het tijdelijk enkele graden koeler met 25, maximaal 26 graden in de Goudse regio. Er is een mix van uitgestrekte  wolkenvelden en zonnige momenten. Opnieuw kan lokaal een bui tot ontwikkeling komen.

Vanaf woensdag neemt de kans op buien snel af en blijft het overwegend droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 25 en 29 graden in het Groene Hartgebied. Daarmee is het 4 tot 6 graden warmer dan het langjarig gemiddelde. Stapelwolken en zon wisselen elkaar af. Later in de week wordt het steeds zonniger door de opbouw van een hogedrukgebied.

Het eerste weekend van augustus wordt volgens de laatste berekeningen zeer warm, misschien zelfs tropisch. De zon zal vaak in het regionale weerbeeld te zien zijn, maar door de hitte vormen zich in de middagen forse stapelwolken. Een enkele stapelwolk kan uitgroeien tot een onweersbui.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


| Foto: Digitaal Dagblad