Rechtszaak om op 4 mei herrie te maken

mainImage
Rechtszaak om op 4 mei herrie te maken

De activisten die de twee minuten stilte tijdens de Nationale Herdenking vrijdag met een lawaaidemonstratie willen verstoren, hebben een rechtszaak aangespannen om dat mogelijk te maken. De zaak van actiegroep #Geen4MeiVoorMij dient donderdagmiddag.

De groep eist dat het verbod dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft afgekondigd tegen de betoging op de Dam van tafel gaat. Van Aartsen legde vorige week uit dat hij de dodenherdenking op 4 mei als ,,een heilig moment” beschouwt. ,,Dat verstoren is onacceptabel en respectloos en bovendien strafbaar”, zei hij.

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei deelt die mening. De organisatie achter de herdenking vindt dat de initiatiefnemers zich ,,buiten het maatschappelijk debat” hebben geplaatst en wil daarom niet met hun in gesprek gaan.

De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor ‘allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties’ daarna.

De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking. Ze menen dat ‘oorlogsmisdadigers worden herdacht’, omdat dus ook de Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië worden herdacht.


Foto: Digitaal Dagblad