Privédetectives sporen verkoop illegale sigaretten op

mainImage
Privédetectives sporen verkoop illegale sigaretten op

De tabaksindustrie maakt gebruik van privédetectives in de strijd tegen de verkoop van illegale sigaretten en tabak. Zij zoeken naar illegale verkopers en proberen ook handelaren en fabrikanten te achterhalen, meldt het AD.

Zowel fabrikant Philip Morris als branchevereniging VSK maakt gebruik van hun diensten. ,,We doen al enige tijd zaken met een bureau dat op deze manier voor ons werkt’’, zegt directeur Jan Hein Sträter van de branchevereniging van Nederlandse tabaksfabrikanten.

De VSK speelt de informatie die binnenkomt via de particulier rechercheurs door naar politie, FIOD en Douane. Sträter: ,,Er gaat vreselijk veel geld om in de illegale handel en we zien dat de grootschalige productie van namaaksigaretten zich de laatste jaren naar Nederland verplaatst. Daar willen we iets aan doen. Onze merken worden vervalst, de winkeliers lopen geld mis en de schatkist ook. De opsporingsinstanties zijn blij met de informatie die wij hun op deze manier leveren. Het levert wat ons betreft genoeg waardevols op om het door te zetten.”


| Foto: Digitaal Dagblad