Prima nazomerdag

mainImage
Prima nazomerdag

Het is donderdag weer een prima nazomerdag.
Donderdagochtend is het zonnig. Rond het middaguur neemt de bewolking toe, maar de kans op neerslag is klein. In de loop van de middag trekken de wolkenvelden naar het noorden weg. De zon gaat na verloop van tijd weer vaak schijnen, de bewolking is dan in de minderheid.  Er waait een matige zuidoostenwind met een kracht van 3 op de schaal van Beaufort. Het wordt circa 22 graden in het Reeuwijkse plassengebied en de Krimpenerwaard en 23 of 24 graden in het centrum van Gouda.

Donderdagavond wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking vanuit het zuiden opnieuw toe. De kans op een lichte regenbui wordt in de loop van de nacht steeds groter. De zuidoostenwind blijft matig (3 Beaufort) en is de kans op vorming van mist uitgesloten. Het wordt een zeer zachte nacht met minima rond 14 graden in de Goudse regio. Dit zijn voor medio oktober de gebruikelijke middagtemperaturen, de normale minima zijn 7 graden Celsius in de tweede decade van oktober.

Vrijdag beginnen we met tamelijk veel wolkenvelden, maar het blijft overwegend droog. In de loop van de dag wordt de bewolking geleidelijk dunner en breekt steeds vaker een waterig zonnetje door. De wind ruimt naar zuidelijke richtingen en blijft onveranderd matig van kracht (3 Beaufort). Het blijft behoorlijk warm voor halverwege oktober met om en nabij 21 graden in de Goudse regio.

Zaterdag kunnen liefhebbers van warmte en zon nog even genieten. Het is vrij zonnig en uitstekend weer voor buitenactiviteiten. De korte broek kan weer uit de kast en een jas is overbodig. Na een uitzonderlijk warme nacht met een graad of 15 in het Groene Hartgebied, stijgt de temperatuur in de middag naar 24 in het Reeuwijkse plassengebied en de Krimpenerwaard en 25 tot 26 in de Goudse wijken. Op maandag 10 oktober 1921 zijn voor het laatst zo laat in het najaar zomerse temperaturen gemeten! Als zaterdag de temperatuur inderdaad naar 25 of 26 graden Celsius stijgt wordt het nieuwe record van de laatste zomerse dag 13 oktober! De zuidoostenwind is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Zondag neemt de bewolking boven onze regio snel toe door een storing die ons land binnentrekt. Rond het middaguur valt de eerste regen, de neerslag heeft een buiig karakter en duurt tot aan het eind van de avond. In het Groene Hartgebied is het aanmerkelijk frisser dan zaterdag met maxima om en nabij 21 graden.

De storing van zondag verdrijft de warme lucht. Vanaf maandag moeten we het doen met vrij normale temperaturen van een graad of 15. De bewolking overheerst en van tijd tot tijd valt er lichte regen of lichte motregen. Af en toe laat de zon zich zien. De nazomer is dan voorbij, maar een periode met regen van betekenis en wind laat nog steeds op zich wachten.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad