Ongeveer twintig aanhangers van anti-islamgroep Pegida hebben op het laatste moment besloten donderdagavond toch geen demonstratieve barbecue te houden voor de deur van de Laleli-moskee in Rotterdam. De aangekondigde barbecue-protestactie in Gouda van de anti-islamgroep Pegida liep woensdagavond ook met sisser af. Er was uit voorzorg heel veel politie op de been om de mogelijke actie in goede banen te leiden. Maar uiteindelijk kwam alleen Pegida-voorman Edwin Wagenveld opdagen. Met Nederlandse vlag met opschrift ‘No Islam just Freedom’ deelde hij worst uit voor de moskee op de Raam.

In Rotterdam ging het iets anders: ,,Na het zien van de mensenmenigte hebben de aanhangers van Pegida besloten niet te gaan demonstreren en zijn vertrokken'', aldus de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Volgens Pegida heeft de politie gezegd dat hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd. De politie ontkent dit te hebben gezegd en zegt dat de groep zelf besloot weg te gaan.

Naar schatting een paar honderd tegendemonstranten waren bij de moskee aanwezig en vormden een menselijke ketting. De sfeer ter plekke was meest gemoedelijk. De tegendemonstranten riepen wel enkele onvriendelijke leuzes richting Aboutaleb.

Kort nadat bekend werd dat de Pegida-demonstratie niet door zou gaan, hebben de tegendemonstranten de plek verlaten en keerde de rust terug.

Pegida wilde tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren. Utrecht, Den Haag, Arnhem en Gouda hebben deze BBQ-demonstraties bij moskeeën verboden, Rotterdam juist niet. Aboutaleb van die stad wil ze het recht op demonstratie op die plek niet ontzeggen.