Paul van Vliet was even een 4-speler

mainImage
Paul van Vliet was even een 4-speler

Zo net voor het finale-weekeinde van het Ad Astra Kaasstad Open Tennistoernooi kijken we nog even terug op de editie van vorig jaar. Toen gebeurde er namelijk iets heel bijzonders. Weet je het nog? Toen verbaasde Paul van Vliet vriend en vijand en stal hij de show bij het Ad Astra Van ’t Hof Open tennistoernooi.

Nee, niet de BN-er en cabaretier Paul van Vliet. Maar die andere Paul van Vliet, de ‘komiek’ en tennislid van TIOD. En inmiddels onze polderdandy en verslaggever.

Op het tennispasje van Paul staat rating 8. Voor zowel de dubbel (8,1) als de enkel (8.4). Dat betekent dat Paul zich in het tenniscircuit mag meten met spelers en speelster in de categorie 8. En als hij echt in vorm is categorie 7. Maar Paul is altijd wel in voor een geintje. Zeker ook zijn maatje Loek Peelen (speelsterkte enkel 5 en dubbel 4). Samen besloten ze voor de dubbel bij Ad Astra in te schrijven. De herendubbel 4! welteverstaan.

En zo ging dat een jaar geleden:
,,Nee, we hebben dit weliswaar met elkaar besproken en afgesproken onder het genot van een paar biertjes, maar we waren zeker niet dronken”, aldus Paul. ,,Het leek mij leuk, uitdagend en leerzaam op een iets hoger niveau te spelen. Ja, met Loek moet je dan meteen vier klassen hoger spelen”, aldus Paul die eigenlijk nooit toernooitjes speelt. Vorig jaar was hij alleen actief in het TIOD Boer Makelaardij Open Tennistoernooi. Met zijn moeder Yvonne Lafeber in de mix. Na een bye verloren ze in de tweede ronde met 6-3, 6-3 van de latere winnaars Herfst en Van der Heide.

Het volgende toernooi zou Ad Astra, HD4 worden. Zo hadden Paul en Loek al na de competitie met elkaar bekonkeld. Bondsgedelegeerde Karel Kamphuisen probeerde er nog een stokje voor te steken. Volgens de regels van de KNLTB zou dit niet mogen en kunnen, aldus Karel. De passage in het KNLTB-wetboek kon evenwel niet (meer) gevonden worden. Kamphuisen kreeg geen tennisracket tussen de snode plannen van de twee vrienden. In nader overleg met toernooileider Frits Straver legde de bondsgedelegeerde zich neer bij de opmerkelijke move van Paul en Loek.

En daar stond Paul dus tussen de ‘grote’ mannen. Voor Paul was er alles te winnen. Voor zijn maatje Loek niets te verliezen. Bij verlies zou Loek immers geen ratingpunten verspelen. Het klassenverschil tussen Paul en Loek was daarvoor te groot.


Op foto: Loek Peelen

De twee werden gekoppeld aan Arnoud de Lange en Matthew van der Wal. Nota bene het als tweede geplaatste koppel. De twee slachtoffers van de ludieke actie pakten de zaken serieus op, al wisten ze van te voren met wie ze te doen hadden. ,,Ja, dat zagen we bij het inspelen al”, lachte Arnoud.

Even schrokken de twee Waddinxveense gasten. Bij zijn eerste service-beurt sloeg Paul meteen een ace. En verderop in de tweede set pakte Paul zelfs een game. ,,Nu hoor je er echt bij”, grapte Arnoud.

Paul had het duidelijk naar zijn zin. Gadegeslagen door zijn trotse moeder Yvonne en veel clubgenoten van TIOD. ,,Ik hoop dat hij hiermee leert, dit nooit meer te doen”, zo liet Yvonne halverwege de wedstrijd zich ontvallen. Het werd zelfs nog druk langs baan 2 toen het nieuws doorsijpelde welke maskerade zich afspeelde in de HD4.

Paul verweerde zich kranig. Sloeg vele malen de bal terug en zelfs ook een paar winners. De tegenstanders hadden ook moeite met de ‘zachte’ terugspeelballen van Paul. Dat waren ze al jaren niet meer gewend. Ze versloegen zich daar regelmatig op. Maar op de meeste harde, gerichte slagen van De Lange en Van der Wal moest figurant Paul het antwoord schuldig blijven. Dat ging hem allemaal net even iets te snel en te hard.

Arnoud en Matthew gedroegen zich sportief en zochten veelvuldig de slagenwisseling met Loek. Zo werd het toch nog een redelijke tennispartij. En echt, het werd zelfs nog een beetje spannend. Na 5-1 in de tweede set, krabbelden Paul en Loek terug naar 5-4. Met een service-beurt van Loek nog in het vooruitzicht, hing er een verrassing in de lucht. Maar de 5-5 en wellicht een derde set zat er niet meer in. Loek verloor zijn service en daarmee de partij.

Met 6-1, 6-4 was het toneelstukje en sprookje van Paul voorbij.

Op de frontfoto wordt Paul door zijn toch trotse moeder Yvonne gefeliciteerd met zijn debuut in de herendubbel 4.


Foto: Digitaal Dagblad