Overwegend bewolkt, kans op lichte regenbuitjes

mainImage
Overwegend bewolkt, kans op lichte regenbuitjes

Het weerbericht voor maandag en voor de komende dagen voor Gouda en omgeving. Vanochtend is het bewolkt en valt verspreid over het Groene Hartgebied een licht regenbuitje. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Slechts af en toe valt er een gaatje in het wolkendek en kan de zon even kortstondig doorbreken. In de loop van de ochtend verdwijnen de lichte regenbuitjes en blijft het droog. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en waait uit richtingen tussen west en noordwest.

Ook vanmiddag is er tamelijk veel bewolking, maar breekt de zon iets vaker door. De maxima liggen tussen 22 graden in het Reeuwijkse plassengebied en 23 in het centrum van Gouda. Er waait een zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) uit het richtingen tussen west en noordwest.

Vanavond breekt het wolkendek regelmatig open en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Ook in de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt. Het koelt af naar een minimumtemperatuur van circa 14 graden Celsius. De wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en waait uit richtingen tussen noordwest en noord.

Morgen is het heerlijk zomerweer met een mix van zonnige momenten en uitgestrekte wolkenvelden. Het is aanmerkelijk zonniger dan de voorgaande dagen. Omdat er veel meer ruimte voor de zon is wordt het ook warmer. De middagtemperatuur stijgt naar een zomerse temperatuur van circa 26 graden in Gouda, in de omliggende dorpen wordt het met 25 graden Celsius eveneens zomers warm. Hiermee is het een graad of 4 warmer dan het langjarig gemiddelde voor de laatste decade van augustus. Een maximumtemperatuur van 21 graden is normaal in deze tijd van het jaar. Er staat nauwelijks wind uit een veranderlijke richting. De luchtvochtigheid is vrij hoog en de warmte voelt dan ook drukkend aan. Het blijft in ieder geval de gehele dag droog.

Woensdag is het vrij zonnig. In de loop van de dag ontstaan door convectie stapelwolken. Met maxima rond 26 graden blijft het zomers warm. De wind is iets sterker dan dinsdag, waardoor het niet zo benauwd aanvoelt als dinsdag. De wind is zwak tot matig (2 à 3 Beaufort) en waait uit zuidwestelijke richting.

Donderdag kent een vrij zonnige ochtend, maar al snel neemt vanuit een westelijke richting de bewolking en in een later stadium ook de kans op buien toe. Voor de buien uit kan het in het binnenland nog circa 25 graden worden. De buien verdrijven de zomerse warmte. De overwegend zwakke wind (2 Beaufort) draait in de loop van de dag van zuidwest naar west en neemt toe naar matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Vrijdag is het gevoelig frisser. In het volgend weekend is het licht wisselvallig met enkele buien bij hooguit een graad of 19, daarbij waait een frisse noordwester. De zon zal af en toe ook te zien zijn. Het is lang geleden dat de maximumtemperatuur onder 20 graden Celsius uitkwam. De laatste keer dat de maximumtemperatuur in Gouda onder 20 graden bleef was op vrijdag 22 juni! Bij een maximumtemperatuur van 20 graden Celsius of warmer spreken we van een warme dag, een simpel rekensommetje geeft aan dat er tot en met donderdag 63 aaneengesloten warme dagen zijn geweest in Gouda. Dit geeft vooral aan hoe uitzonderlijk warm de zomer is geweest.

Na het volgend weekend lijkt de temperatuur weer op te lopen naar maxima boven 20 graden Celsius.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad