Overwegend bewolkt en maximaal 6 graden

mainImage
Overwegend bewolkt en maximaal 6 graden

Het is maandag overwegend bewolkt en het wordt niet warmer dan een graad of 6. In de loop van de dag kan er in het zuidoosten wat lichte regen vallen. Verder blijft het op de meeste plekken droog en staat er een matige tot krachtige noordoostenwind. In de nacht van maandag op dinsdag begint het in het oosten van het land flink te regenen.

Dinsdag wordt het een natte en winderige dag. Aan zee kan het stormachtig gaan waaien en kunnen er windstoten van 90 kilometer per uur gehaald worden. Het gaat naast hard waaien, ook flink en langdurig regenen. Op de meeste plekken zal 20 tot 30 millimeter neerslag vallen, lokaal is zelfs meer mogelijk. De meeste neerslag zal in het westen van het land vallen. Het wordt ook weer een koude dag met temperaturen tussen de 7 en 9 graden.

Woensdag wordt het op de meeste plekken droog en keert de rust terug. De wind draait in de loop van de dag, door de zuidelijke stroming wordt er warmere lucht aangevoerd. Het wordt maximaal ongeveer 13 graden en de zon zal zich geregeld laten zien.
Vandaag blijft de matige noordoostenwind (3 à 4 Beaufort) koude lucht naar ons land aanvoeren. De bewolking overheerst, maar in het Groene Hartgebied komt af en toe een waterig zonnetje tevoorschijn. Het blijft in onze regio waarschijnlijk droog. De wind maakt het voor het gevoel waterkoud. De temperatuur ligt om en nabij 6 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. Daarmee is het circa 6 graden kouder dan het langjarig gemiddelde voor eind oktober. De gevoelstemperatuur ligt door de schrale noordooster maar een fractie boven het vriespunt.

Morgen trekt vanuit een zuidoostelijke richting een lagedrukgebied over Zuid-Holland. Dit gaat gepaard met veel regen en tamelijk veel wind. Er kan zelfs meer dan 20 mm. neerslag vallen in de Goudse regio en dat is goed nieuws voor de kurkdroge natuur. In het Groene Hart waait tot aan het begin van de middag een zwakke noordooster, windkracht 1 à 2 Beaufort. In de middag gaat er na de passage van een depressie een matige tot (vrij) krachtige westelijke wind waaien, windkracht 4 à 6 Beaufort. Er kunnen stevige windvlagen tot 75 km./uur voorkomen in de Goudse regio. In de ochtenduren is het guur en waterkoud met temperaturen van circa 4 graden Celsius. In de middag wordt het maximaal 10 graden in de Goudse regio. Wanneer het flink plenst daalt de temperatuur naar een graad of 7. Pas in de loop van dinsdagavond stroomt zachtere lucht het Groene Hartgebied binnen.

Woensdag trekt het regengebied in noordelijke richting weg. Daarna is het overwegend zwaar bewolkt en is er een kleine kans op een regenbui. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en neemt flink in kracht af. Met 12 graden Celsius wordt het beduidend zachter en ligt de temperatuur rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuid en is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Donderdag en vrijdag wordt met een zuidenwind relatief warme lucht aangevoerd. De zon komt regelmatig tevoorschijn, maar er vallen ook verspreid over de dagen enkele regenbuien. De temperatuur stijgt naar circa 14 graden Celsius. In de loop van vrijdagavond nadert een uitgestrekt regengebied het Groene Hartgebied en bovendien neemt de wind flink toe. Tegen middernacht valt de eerste neerslag.

In de nacht naar zaterdag regent het urenlang met een lichte tot matige intensiteit. De wind neemt toe naar vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. Windvlagen tot 65 km./uur zijn mogelijk in de Goudse regio. De nacht naar zaterdag verloopt zeer zacht met temperaturen rond 11 graden Celsius.

Zaterdag regent van tijd tot tijd gestaag. De wind is (vrij) krachtig, windkracht 5 à 6 Beaufort en waait uit het zuidwesten. Met name in de ochtenduren worden zware windstoten tot 85 km./uur verwacht. De maximumtemperatuur is circa 16 graden Celsius. In de avond neemt de wind geleidelijk af naar matig, windkracht 3 Beaufort. Verder valt er af en toe nog een beetje lichte regen.

In de nacht naar zondag is het meestentijds bewolkt en regent het af en toe licht. Sporadisch kan het kortstondig opklaren. De wind is matig en draait van zuidwestelijke richtingen naar westelijke richtingen. Er stroomt door de westelijke wind koelere zeelucht over het Groene Hart uit. De minima liggen in de Goudse regio rond 9 graden Celsius.

Zondag is het aanmerkelijk koeler met 11 graden Celsius als maximumtemperatuur. Het is overwegend bewolkt en van tijd tot tijd valt er lichte regen uit het dikke wolkenpakket. De westenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

 


Foto: Digitaal Dagblad