Ook vandaag kan het 37/38 graden Celsius worden!

mainImage
Ook vandaag kan het 37/38 graden Celsius worden!

Ook vandaag kan het 37/38 graden Celsius worden! Het is sowieso dag 16 van de hittegolf voor de Goudse regio! En de extreme droogte houdt nog zeker twee weken aan! Zo is de (weers)verwachting van Meteo Gouda.

Afgelopen nacht kwam de temperatuur in de Goudse regio vrijwel nergens onder 21 graden Celsius uit. In het Reeuwijkse plassengebied kwam de temperatuur zelfs nauwelijks beneden de 25 graden Celsius.

Met 38,1 graden Celsius was Gouda Noord donderdag de warmste wijk van Gouda. Het was gisteren de warmste dag sinds 19 juli 2006, toen werd precies 38,0 graden Celsius gemeten. De overige Goudse weerstations registreerden donderdag temperaturen tussen 35,1 en 36,9 graden Celsius. De hoogst gemeten van vandaag Heat-index was 41,1 graden Celsius te Gouda Noord. De hitte-index, ook wel de schijnbare temperatuur genoemd, is hoe de temperatuur aanvoelt bij het menselijk lichaam wanneer de relatieve vochtigheid wordt gecombineerd met de luchttemperatuur.

Na een tropennacht met minima rond 21 graden stijgt de temperatuur vrijdagochtend al snel richting 30 graden. Volgens de laatste berekeningen gaat de temperatuur rond 11u00 al 30 graden bereiken. Vrijdagmiddag wordt het opnieuw circa 37 graden Celsius in Gouda. De dag verloopt uiterst zonnig, maar tegen de avond is er ten zuidwesten van Gouda al bewolking te zien. ’s Avonds breidt de bewolking uit over de Goudse regio en stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Er waait een zwakke tot matige zuidoostelijke wind, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag kunnen verspreidt over het Groene Hartgebied enkele regen- en onweersbuien vallen. Een einde aan de langdurige extreme droogte maken de buien niet, maar een eventuele plensbui kan wel wateroverlast veroorzaken. De keiharde, droge bodem neemt regenwater moeilijk op. De ergste hitte wordt tijdelijk verdreven. Hoe snel dit gaat is op dit ogenblik nog niet te zeggen. In de Goudse regio wordt het volgens de allerlaatste verwachting 26 graden. Indien de hitte langer aanwezig blijft wordt het nog een aantal graden warmer en moeten we denken aan een graad of 28.

Zondag zijn de buien alweer verleden tijd. Met veel ruimte voor de zon en met name in de ochtend nog enige bewolking wordt het 28 graden in Gouda.

Begin volgende week is het overwegend zonnig zomerweer zien. Vanaf dinsdag is echter wel een lokale onweersbui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog in het Groene Hartgebied. De middgtemperaturen blijven rond of boven de zomerse grens van 25 graden.

De huidige hittegolf wordt de langste uit de weergeschiedenis zoals het er nu naar uitziet!

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

 


Foto: Digitaal Dagblad