Oeps, hebben we vandaag wel (goede) wifi?

mainImage
Oeps, hebben we vandaag wel (goede) wifi?

Bij Gouda bij Kaarslicht, vandaag vrijdag 14 december, komen naar verwachting 20.000 mensen naar Gouda en de Goudse Markt. En die hebben wellicht allemaal een smartphone op zak waarmee ze mooie filmpjes en foto's willen maken. En misschien willen veel van de bezoekers die beelden wel direct doorsturen naar vrienden, kennissen en familie-leden. Dat kan uiteraard altijd op en met 4G, maar handiger is het natuurlijk om de gratis wifi hiervoor te gebruiken. Maar oeps, hebben we vandaag wel (goede) wifi op de Goudse Markt?


Uit de lucht
Nee, naar alle waarschijnlijkheid niet. Al hebben we wel genoeg pieken (lees antennes), zie frontfoto. De gratis wifi-voorziening in de binnenstad waarvan we een aantal jaren geleden gebruik konden maken - en de vraag is of die ooit heeft gewerkt - , is er niet meer. ,,Nee dat is al weer een tijdje uit de lucht. Bijna alle restaurants hebben wifi die je tot op de Markt reikt", aldus een woordvoerster van de gemeente Gouda.


Dat betekent dus dat de bezoekers aan onze Goudse binnenstad eerst een horecagelegenheid in moeten duiken en een code moeten opvragen. En vervolgens naar buiten moeten lopen om te kijken in hoeverre en hoever het wifi-signaal reikt. Dus als we straks allemaal mensen met hun armen omhoog zien staan, met hun mobieltje in de lucht: dan weten we hoe dat komt en is dit de verklaring.


Andere steden krijgen EU-subsidie voor gratis wifi
Dan hebben ze dat bij 48 andere gemeenten in Nederland toch beter geregeld. 48 gemeenten kunnen rekenen op een Europese subsidie van 15.000 euro om gratis wifi op publieke plekken te organiseren. Van de 13.198 gemeenten in de EU die een aanvraag hadden ingediend zijn er 2800 geselecteerd in ”alle hoeken’’ van het continent.


Er lagen 67 verzoeken uit Nederland. Onder meer Amersfoort, Breda, Lelystad, Enschede, Roosendaal, Nunspeet, Texel, Veendam Venray, Baarn, Delft en Tilburg krijgen een bijdrage, maakte EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Samenleving) bekend. Nee, Gouda zit hier niet bij...


EU-commissaris Mariya Gabriel heeft tot 2020 120 miljoen euro te verdelen voor het zogenoemde WiFi4EU-project voor gratis draadloos internet in bijvoorbeeld stadspleinen, markten, bibliotheken, musea, ziekenhuizen, parken of pleinen. Het systeem moet wel minstens drie jaar in de lucht blijven.


De komende twee jaar volgen nog drie aanvraagronden, waarvan de eerste begin volgend jaar. In totaal maken ongeveer 8000 gemeenten kans op subsidie.


Dus gemeente Gouda: chop, chop en aanvragen die subsidie...


Foto: Digitaal Dagblad