Nestkast staat klaar... nu de slechtvalken nog

mainImage
Nestkast staat klaar... nu de slechtvalken nog

De nestkast staat al klaar... nu de slechtvalken nog.

De wens van Hidde, kinderwethouder van natuur van de gemeente Gouda, is bijna vervuld. De slechtvalkenkast staat op het dak van het Huis van de Stad. Half januari gaat de leverancier de kast op de juist plek plaatsen. Vorige maand nam de kinderwethouder al voorzichtig een kijkje op het dak van het Huis van de Stad om een goede plek voor de slechtvalkenkast uit te zoeken.


Uitkijkpost
De slechtvalk is een grote roofvogel. In de Krimpenerwaard zien we hem zo nu en dan, vooral ’s winters, dankbaar gebruik makend van hoge gebouwen en hoogspanningsmasten als uitkijkpost. Slechtvalken broeden ook graag op grote hoogte. De slechtvalkennestkast wordt meestal op hoge gebouwen zoals flats, torens of kerken geplaatst. Vandaar dat er nu op het Huis van de Stad een nestkast wordt neergezet. Dit is specialistisch werk. Per locatie moet bekeken worden wat de mogelijkheden zijn en hoe de nestkast het beste geplaatst kan worden.

Slechtvalken jagen niet dicht bij hun nest, maar in een straal van 1 tot wel 80 kilometer. In open terrein jaagt deze valk op allerlei vogels, in grootte uiteenlopend van mus tot gans, en vangt er één per dag. Op jacht naar prooi kan hij in duikvlucht een snelheid van 390 kilometer per uur bereiken. Hiermee is de slechtvalk het snelste dier ter wereld.

 


Foto: Digitaal Dagblad