Nederlanders hebben weinig vrij spaargeld

mainImage
Nederlanders hebben weinig vrij spaargeld

Baan kwijt, wasmachine kapot of geld nodig voor omscholing? Voor dit soort situaties hebben Nederlandse huishoudens minder spaargeld achter de hand dan veel andere Europese huishoudens. Terwijl we dat steeds vaker nodig hebben.

Nederlanders hebben weinig vrij beschikbaar spaargeld, vergeleken met inwoners van vergelijkbare Europese landen. Dat schrijft het economisch bureau van Rabobank in een rapport.

Nederlanders hebben over het algemeen wel veel vermogen, maar dit zit voornamelijk vast in pensioenen en huizen. Pensioenafdrachten en hoge woonlasten maken het lastig om zelf ook nog een spaarpotje te spekken.

Toch is zelf sparen belangrijk, zegt Rabobank. Spaargeld kan bijvoorbeeld helpen bij het opvangen van financiële schokken, het bekostigen van studies of het verduurzamen van het eigen huis. Tegenwoordig is er bovendien steeds meer eigen geld nodig om een huis te kopen.

,,Economisch gezien is het niet wenselijk dat Nederlandse huishoudens gezamenlijk nog meer gaan sparen dan ze nu al doen'', aldus de economen. Maar wat meer vrij opneembaar geld zou volgens hen wel handig zijn. Ze pleiten er daarom voor verschillende vormen van vermogensopbouw beter op elkaar af te stemmen. Daarbij zou het helpen als er persoonlijke pensioenpotten worden ingevoerd. In Den Haag is de discussie over een grote pensioenhervorming, die dat mogelijk kan maken, nog altijd niet afgerond.


Foto: Digitaal Dagblad