Natuur smacht naar neerslag

mainImage
Natuur smacht naar neerslag

De natuur smacht al weken naar neerslag van betekenis. De verwachte hoeveelheid neerslag zal ook deze keer niet genoeg zijn om de maandenlange droogte een halt toe te roepen.

In de Goudse regio is het potentieel neerslagtekort (=neerslag - gewasverdamping) tot nu toe al opgelopen tot bijna 250 millimeter en er is dus heel veel hemelwater voor nodig om dat weer weg te werken.

Door de zon en de zomerse warmte verdampt er dagelijks 5 tot 7 mm. (5 tot 7 liter) vocht per vierkante meter. Tussen 00:00 uur en 20.00 uur is er ook zaterdag weer 5,1 mm. verdampt.

De middagtemperaturen blijven de komende week op een zomers niveau met 25 of 26 graden Celsius, waardoor het tekort snel op zal lopen!

Tot en met zaterdag 14 juli zijn er in 2018 te Gouda al 67 warme dagen (dag met maximumtemperatuur van 20 graden Celsius of warmer) genoteerd. Het K.N.M.I. in De Bilt heeft er tot en met vandaag in totaal 64.

In Gouda is het potentieel neerslagtekort sinds 1 april opgelopen naar -249,1 mm.!Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

 


Foto: Digitaal Dagblad