Motregen en in loop van de dag buien

mainImage
Motregen en in loop van de dag buien

Vrijdag start grijs met soms wat regen of motregen. In de loop van de dag trekken er enkele buien over het land. Het wordt maximaal een graad of 12.

In de ochtend waait er een matige (zuid)westenwind, maar in de middag draait de wind en krijgen we te maken met een matige tot vrij krachtige westenwind.

De storingen die in de loop van de middag en avond over het land trekken, kunnen aan zee gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. De temperatuur zal naarmate de dag vordert dalen tot ongeveer 10 graden. In de avond klaart het weer iets meer op en nemen de buien af.
Vanochtend is het bewolkt. Een gebied met buien trekt gedurende de ochtend van noordwest naar zuidoost over het Groene Hart. Daarbij kan het soms even intensiever regenen. Het is behoorlijk onstuimig met een matige tot vrij krachtige noordwester, windkracht 4 tot 5 Beaufort. In het Reeuwijkse plassengebied kan het tijdelijk krachtig waaien, windkracht 6 Beaufort. De maximumtemperatuur wordt in de ochtend al bereikt en bedraagt 11 graden Celsius.

Vrijdagmiddag is het herfstachtig. Er is een mix van zon, stapelwolken en stevige buien. De matige tot vrij krachtige noordwester (4 tot 5 Beaufort) is vlagerig. Halverwege vrijdagmiddag koelt het na de passage van het koufront af naar circa 7 graden Celsius. De vlagerige noordwester maakt het voor het gevoel nog kouder. Ook de bovenlucht (op circa 5 kilometer hoogte) wordt aanmerkelijk kouder. De buien krijgen daardoor in de loop van de middag steeds vaker een winterse lading. De temperatuur daalt van -18 graden Celsius in de nacht naar vrijdag naar -30 graden Celsius aan het eind van vrijdagavond. Omdat de temperatuur in de loop van vrijdag op 5 kilometer hoogte circa 40 graden Celsius verschilt met de temperatuur aan de grond kunnen de buien met onweer vergezeld gaan.De te verwachten temperaturen en luchtvochtigheid boven Gouda vrijdagavond!

Vrijdagavond neemt de buiigheid en de onweerskans geleidelijk af in het Groene Hartgebied. In de nacht naar zaterdag kunnen nog enkele regenbuien vanaf de Noordzee het Groene Hart binnendrijven. Verder is het wisselend bewolkt. Er staat weinig wind. De minima komen rond +5 graden uit in de Goudse regio. Er waait een zwakke west-noordwestenwind, windkracht 2 Beaufort.

Zaterdag is het vriendelijk najaarsweer met een mix van zon en (forse) stapelwolken. In de Goudse regio kan een lokale lichte regenbui tot ontwikkeling komen, maar meestentijds blijft het droog. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 9. Er waait een zwakke tot matige noordwester, windkracht 2 tot 3 Beaufort.


Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


 

 


Foto: Digitaal Dagblad