Mooi bedrag uit Rabofonds Gouwestreek voor jarig Toonkunst Gouda

mainImage
Mooi bedrag uit Rabofonds Gouwestreek voor jarig Toonkunst Gouda

Het honderdjarige Toonkunst Gouda heeft zaterdagmiddag een prachtig verjaardagscadeau gekregen vanuit het Rabofonds Gouwestreek. Erica de Wijs, voorzitter van Toonkunst Gouda, ontving uit handen van Henk Spit (lid van de ledenraad van de Rabobank) een cheque van maar liefst 10.000 euro. Dat gebeurde zaterdagmiddag bij de repetitie van Toonkunst Gouda in de Hervormde kerk van Haastrecht. Een repetitie voor de uitvoering van Toonkunst Gouda van Handels Messiah van G.F. Händel, op zaterdag 8 december in de Sint Janskerk.

,,We hebben zojuist inderdaad een heel mooi bedrag ontvangen van het Rabofonds", aldus Frans Bosch van Toonkunst Gouda. ,,Het bedrag kunnen we en gaan we goed gebruiken. Voor onze jubileum-uitvoeringen, het jubileumboek dat we hebben uitgegeven, de workshops die we gaan geven, de komende concerten tijdens Gouda bij Kaarslicht, in de Sint Janskerk en in de verzorgingstehuizen. En ga zo maar door..."

Toonaangevend regionaal Gouds koor
Toonkunst Gouda viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Toonkunst Gouda is een toonaangevend regionaal Gouds koor met zo’n honderd leden uit Gouda en omgeving. Het koor speelt al honderd jaar een rol in het culturele leven van Gouda. Onder leiding van dirigent Leo Rijkaart mag Toonkunst Gouda zich rekenen tot de betere amateurkoren van Zuid-Holland. Niet voor niets verlenen solisten van naam graag hun medewerking aan de concerten. Met hoogwaardige optredens met nationaal en internationaal bekende solisten trekt Toonkunst Gouda een breed publiek uit Gouda en de wijde regio naar de Goudse podia. Het koor treedt ook op voor bewoners van verzorgingshuizen en bij Goudse evenementen. Daarmee is het koor van groot belang voor de Goudse samenleving.

Sinds 1918 levert het koor al met al een indrukwekkende bijdrage aan Gouda Cultuurstad. Zij heeft in de afgelopen 100 jaren tal van beroemde en minder beroemde koorwerken uitgevoerd. Naast de klassieke oratoria zingt het koor ook graag operarepertoire en moderne muziek. Ook toont het koor veel durf met verrassende uitvoeringen zoals een geënsceneerde versie van de Matthäus Passion en een operaprogramma mèt acteerwerk dat samen met Tania Kross is uitgevoerd.

Koninklijke erepenning
Toonkunst Gouda ontving daarvoor begin juni dit jaar tijdens haar jubileumconcert in de Goudse Schouwburg, de Koninklijke erepenning uit handen van burgemeester Milo Schoenmaker. Burgemeester Schoenmaker: ,,Bijzonder trots ben ik op de Matthäus-traditie die Toonkunst in Gouda heeft gevestigd. Mijn vrouw en ik zijn trouwe bezoekers”.

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.

Handels Messiah van G.F. Händel
Toonkunst Gouda viert in 2018 het 100-jarig bestaan van het koor, waarvan deze uitvoering van Handels Messiah van G.F. Händel (met het beroemde Halleluja!) de afsluiting vormt. Hoewel dit werk zeer bekend en geliefd is bij alle koren heeft Toonkunst Gouda dit in al die 100 jaar nooit in de huidige vorm uitgevoerd; in feite een première! Op zaterdag 8 december (aanvang 19u30) vindt het laatste jubileumconcert van dit jaar plaats in de Sint Janskerk. Händel componeerde dit stuk in 1741 op teksten van Charles Jennens, die daarvoor losse teksten uit het Oude en het Nieuwe Testament gebruikte. Anders dan wat doorgaans een oratorium wordt genoemd (een afgerond Bijbels verhaal op muziek gezet, zoals de Passionen) is het onderwerp de Bijbelse Messias. Er zijn bijdragen van een uitgelezen solistenkwartet: sopraan Nicole Fiselier, alt Carina Vinke, tenor William Knight en bas/bariton Hans Christian Hinz. De begeleiding is in vertrouwde handen van het Holland Symfonie Orkest, met medewerking van organist Aart Bergwerff en klaveciniste Margriet den Hartog. De uitvoering krijgt een extra dimensie vanwege het feit dat dit het laatste concert van Toonkunst Gouda is dat geleid wordt door dirigent Leo Rijkaart: na 25 jaar succesvol dirigentschap neemt hij met dit concert afscheid van het koor! Prijs: € 35,- inclusief programmaboekje en pauzedrankje. Vrienden van de Sint-Jan € 31,50. Na afloop is er voor het publiek de mogelijkheid om Leo Rijkaart de hand te drukken t.g.v. zijn afscheid!

Frontfoto Erica de Wijs (links), voorzitter van Toonkunst Gouda, ontvangt uit handen van Henk Spit (lid van de ledenraad van de Rabobank Gouwestreek) een cheque van maar liefst 10.000 euro. Leo Rijkaart (rechts), de dirigent die zaterdag 8 december afscheid neemt van het koor, klapt naast 'de bok' instemmend mee.


Foto: Digitaal Dagblad