Mistig, grijs en later zonnig

mainImage
Mistig, grijs en later zonnig
Maandag begint de daglichtperiode met laaghangende bewolking. Vanuit een zuidelijke richting lost de bewolking geleidelijk op en breekt de zon steeds vaker door. Maandagmiddag is er een mix van zonnige momenten en wolkenvelden. Bij een zwakke tot matige zuidooster, windkracht 2 à 3 Beaufort wordt het vrij zacht voor de eerste decade van november, de maxima liggen in de omgeving van Gouda rond 14 graden Celsius.

Maandagavond heeft de bewolking het grootste aandeel in het regionale luchtruim, de opklaringen zijn dan in de minderheid. De nacht naar dinsdag verloopt wisselend bewolkt. Het wordt een zachte nacht, de minima komen vrijwel nergens onder 10 graden Celsius in het Groene Hartgebied. De zwakke zuidoostenwind (windkracht 2 Beaufort) krimpt in de loop van de nacht naar dinsdag ”tijdelijk” naar oostelijke richtingen.

Dinsdag wordt de warmste dag van de week, mogelijk wordt er zelfs een dagrecord gebroken wat betreft de maximumtemperatuur. Een zwakke tot matige naar zuidoosten ruimende wind voert zeer zachte lucht aan voor de tijd van het jaar. Het wordt 17, mogelijk zelfs 18 graden in de Goudse regio. In de Goudse binnenstad kan het zelfs 19 graden Celsius worden. Normaal is de maximumtemperatuur 11 graden Celsius in de eerste decade van november. Een decaderecord zal het niet worden, in het verleden zijn begin november temperaturen van 20 graden gemeten. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en het blijft droog.

Woensdag is het met 15 graden Celsius een flink stuk koeler, maar nog steeds 4 graden warmer dan het langjarig gemiddelde (1980-2010). De zon schijnt in eerste instantie periodiek, maar vanuit een zuidelijke richting neemt de bewolking geleidelijk toe. Aan het eind van woensdagmiddag en in de avond stijgt de kans op een bui enigszins, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hart blijft het droog. De wind ruimt naar zuidelijke richtingen en is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Donderdag is er een mix van zon en stapelwolken. Met name tijdens de ochtenduren is er nog kans op een lichte regenbui. In de loop van donderdagmiddag wordt het zonniger en neemt de buienkans snel af. Met 14 graden Celsius blijft de maximumtemperatuur boven normaal. De wind wordt in de loop van de dag zuidwestelijk en is matig van kracht (3 à 4 Beaufort).

Vrijdag, tijdens het volgende weekend en de eerste dagen na het volgende weekend verandert er barweinig aan het zachte en droge herfstweer. De temperatuur ligt met circa 14 graden nog steeds 3 graden boven normaal en op zondag 11 november en maandag 12 november kan het zelfs nog 1 of 2  graden warmer worden. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af. De kans op neerslag neemt in de loop van het weekend licht toe, maar een natte en onstuimige herfstperiode zit er voorlopig niet in. Er zijn zelfs al aanwijzingen dat ook november zeer droog gaat verlopen.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


| Foto: Digitaal Dagblad