Mirakel Musicaltheater speelt 14 voorstellingen Peter Pan

mainImage
Mirakel Musicaltheater speelt 14 voorstellingen Peter Pan

Mirakel Musicaltheater van Marike Folles was de afgelopen 10 dagen met maar liefst 14 voorstellingen van Peter Pan te zien in de Goudse Schouwburg.  Alle 350 leerlingen van Mirakel Musicaltheater voerden van 1 tot en met 10 juni in de kleine zaal van de Goudse Schouwburg deze mirakelse musical op. Zelf zat Marike op de voorste rij weer mee te huppelen, te zingen, te gebaren en te zwaaien en te souffleren.De leerlingen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar van het 11-jaar oude Mirakel Musicaltheater sloten met de 14 familievoorstellingen het jaarlijkse musicalproject af. Ieder jaar kiest Folles daarvoor een andere musical. Dit jaar dus Peter Pan. De musical die speciaal wordt geschreven en bewerkt voor Mirakel door Mark Haayema en wordt geregisseerd door Marike en haar collega docenten. En die uiteindelijk op mirakelse wijze door verschillende groepen in één voorstelling wordt gespeeld.

Het begin van het Mirakel seizoen bestaat uit het ontwikkelen van zang, dans en spel en krijgen de leerlingen workshops van verschillende musical acteurs/actrices. ,,Na een presentatie in december starten alle leerlingen in januari met het repeteren van de eind musical. Ze hebben een uur les per week en als het einde van het seizoen nadert, komen hier extra repetitie dagen bij. Zeker in de laatste weken is het hard werken om de verschillende stukjes en groepjes goed op elkaar aan te laten sluiten”, vertelt Folles.De leerlingen blijven enthousiast. Rosalie (18 jaar): ,,Mirakel is voor mij plezier maken met leeftijdgenoten. Daarnaast vind ik het fijn om meer zelf vertrouwen te krijgen.” En Anne (8 jaar): ,,Ik zit op Mirakel omdat ik een musical-ster wil worden."Zelf werd Folles dat ook. De Goudse studeerde in 2004 af aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater in Amsterdam. ,,Een academie waar je leert zingen, dansen en acteren, en waar aan persoonlijke ontwikkeling heel veel aandacht wordt geschonken. Want alleen talent is niet genoeg. Uitstraling, lef, ambitie, inleving, doorzettingsvermogen en een eigen karakter zijn belangrijke ingrediënten voor dit vak.”

Maar ook kwam ze er al snel achter, dat het musical leven niet zo rooskleurig is als het lijkt. ,,Ik ben niet de enige die op het podium wil staan. Op elke auditie komen honderden mensen af. Zenuwen, competitie, hoop, tranen, geduld. Dan zijn er momenten dat je denkt, waar ben ik aan begonnen. Maar zodra je dan weer op het podium staat, de zaal vol ziet lopen, het licht gaat aan, en de kriebels in je buik, ja dan weet je het weer, ik doe niets liever dan dit. Spelen in een Musical…!”

,,Als klein meisje droomde ik er al van om op een groot podium te mogen staan. Ik wilde graag mensen vermaken. En nu, inmiddels 36 jaar oud, wil ik dat eigenlijk nog steeds wel. Ik was me er wel van bewust dat dit een onzeker leven zou zijn. Het ene jaar werk, en het volgende jaar misschien wel niet. Ik wilde iets blijvends creëren. Toen kwam ik op een idee. Ik dacht terug aan mezelf als klein meisje, wat zo graag wilde zingen, dansen en toneelspelen. Er moeten nu nog steeds kinderen zijn die net als ik willen stralen als een ster? Zo ontstond in 2006 ‘Mirakel’, een wonder. Mirakel staat naast het lesgeven, voor alles wat ik met de wondere wereld van theater te maken heb.”

Voorheen stond Folles naast het lesgeven bij Mirakel ook nog in verscheidene producties als Hairspray, Sprookjesboom, Assepoester. Inmiddels is Mirakel zo uitgegroeid dat ze fulltime lesgeeft. En dat doet ze inmiddels met nog drie andere leraren en een vestiging in Oudewater. Ook haar gezin is in acht jaar tijd flink uitgegroeid met drie jongens, Ibbe, Jurre en Jelte. En Marike is weer in blijde verwachting. ,,Wellicht dat ik, als de kinderen wat groter zijn, zelf wel weer wil gaan spelen, maar voorlopig heb ik mijn handen vol."

Mirakel zelf groeide de afgelopen jaren ook snel. Zo zelfs dat de musical-theaterschool van Folles sinds december 2015 een eigen onderkomen heeft aan de Nieuwe Haven in Gouda. In de nieuwe lesruimte is ook een minitheater waar kleine voorstellingen en presentaties gegeven worden.

Mirakel startte daar naast de reguliere lessen ook met workshops voor kleuters en volwassenen. ,,De interesse in de musicallessen is zo groot”, merkt Folles. ,,Jong en volwassen; heel veel mensen hebben behoefte om te zingen, dansen en toneel te spelen. Je even helemaal uitleven en je fantasie en creativiteit gebruiken. Professioneel, maar wel laagdrempelig. En uiteindelijk stralen op een echt podium!”

De uitbreiding van het lesaanbod was een van de redenen dat Folles een groter en eigen onderkomen zocht. ,,Tien jaar geleden ben ik begonnen in de balletschool op de Turfmarkt; al gauw kwam daar het speellokaal van de Aloysiusschool bij. Vervolgens zijn er jaren lessen geweest in de gymzaal van de Julianaschool en daar kwam vijf jaar geleden De Goudse Praktijk bij. Over het algemeen was het prima lesgeven op de locaties, maar ik verlangde naar een eigen plek.”

Het was geen gemakkelijk zoektocht, aangezien ze veel eisen heeft. Die komen allemaal samen op de nieuwe plek. ,,De oude school is makkelijk bereikbaar voor auto's, is centraal gelegen, heeft meerdere lokalen en een mooie karakteristieke uitstraling. Het staat in een veilige omgeving. Heeft een ontvangstruimte voor ouders en kinderen en een ruimte waar alle kostuums en decor stukken kunnen staan. Bovenal is het een ruimte waar uit volle borst gezongen, gedanst en gespeeld kan worden zonder andere mensen tot last te zijn…”

Waar het succes van Mirakel vandaan komt, heeft volgens Folles zeker te maken met alle tv programma's en talentenjachten. ,,Veel leerlingen barsten van het talent en willen er later ook echt mee verdergaan. Van de oudste Mirakel leerlingen hebben er dan ook een aantal audities gedaan bij musical-vervolgopleidingen. Graag begeleid ik ze daar dan bij. Natuurlijk zijn er ook leerlingen die het gewoon heel leuk vinden een uurtje per week met zang dans en spel bezig te zijn en zich even uit kunnen leven. Iedereen is welkom bij Mirakel! Ook als je nog niet de sterren van de hemel zingt of twee linker benen hebt. Plezier staat bovenaan!”
Foto: Digitaal Dagblad