Leo Rijkaart stopt als dirigent bij Toonkunst Gouda

mainImage
Leo Rijkaart stopt als dirigent bij Toonkunst Gouda

Leo Rijkaart heeft te kennen gegeven in 2018, het jaar dat hij 25 jaar dirigent van Toonkunst Gouda zal zijn en het jaar dat Toonkunst Gouda honderd jaar bestaat, te willen stoppen.
Toonkunst Gouda is een toonaangevend regionaal Gouds koor met zo’n honderd leden uit Gouda en omgeving. Het koor speelt inmiddels bijna honderd jaar een rol in het culturele leven van Gouda. Onder leiding van dirigent Leo Rijkaart mag Toonkunst Gouda zich rekenen tot de betere amateurkoren van Zuid-Holland. Niet voor niets verlenen solisten van naam graag hun medewerking aan de concerten.

Sinds 1993 is Rijkaart de dirigent en muzikale inspirator van Toonkunst Gouda. Naast de wekelijkse repetities met vaste pianist en assistent Martin van Broekhoven verzorgt hij cursussen solfège en zangles voor de leden, al dan niet in samenwerking met gastdocenten.

Rijkaart studeerde koor- en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Frans Moonen, Jan Boogaarts en Lucas Vis. In 1991 nam hij deel aan een, door het Nederlands Kamerkoor georganiseerde, masterclass onder leiding van Uwe Gronostay en hij dirigeerde dit koor gedurende een aansluitende concerttournee in Nederland. De twee pijlers van zijn muzikale activiteiten zijn het muziekonderwijs en de koordirectie. In september 2004 richtte hij het Randstedelijk Zanginstituut op. Vanuit dit instituut worden allerlei opleidingen, workshops en evenementen op vocaal gebied verzorgd. Als docent is hij verbonden aan Hogeschool Bourdon, waar hij het hoofdvak koordirectie doceert. Sinds 1993 is Rijkaart als dirigent verbonden aan Toonkunst Gouda.

Rijkaart dirigeert behalve Toonkunst Gouda ook de koren Toonkunst Plus, kamerkoor Cantare en het Gouds Mannenvocaal. Hij dirigeerde de afgelopen jaren de Mozart Requiem Scratch in Delft en tijdens de Leidse Scratchdagen diverse malen Händels Messiah. Jaarlijks dirigeert hij ook een grote scratch georganiseerd door het Randstedelijk Zanginstituut in de Goudse Sint-Janskerk. Sinds augustus 2005 verzorgt hij met het kamerkoor Cantare regelmatig een week lang de Evensongs in de kathedraal van Canterbury.

Zijn repertoire beslaat werken uit alle stijlperiodes met een voorkeur voor de Barok en de Romantiek. In 1998 dirigeerde hij in Delft de eerste geënsceneerde uitvoering van de Matthäus Passion in Nederland. Hij is tevens voorzitter van de muziekcommissie van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

Concert in H. Josephkerk
Toonkunst Gouda geeft op zaterdag 4 november een concert in de H. Josephkerk, Aalberseplein 2 (aanvang 20u00) in Gouda. Het wordt zeker niet het laatste grote concert dat Toonkunst Gouda met haar dirigent houdt. Volgend jaar krijgt het koor het in haar jubileumjaar namelijk heel erg druk met optredens. Op het programma voor zaterdag 4 november staan werken van Gioacchino Rossini: La Carità (vrouwenkoor), Tantum Ergo (mannenkoor) en Petite Messe solennelle.

Rossini’s beroemde mis nu in Gouda
De in zijn tijd immens populaire operacomponist Gioacchino Rossini (1792-1868) veroorzaakte laat in zijn leven, nadat hij al ruim 30 jaar niets meer had gecomponeerd, veel opwinding door met een mis te komen: de Petite Messe solennelle (1863). Ook de begeleiding was een totale verrassing: piano en harmonium! Die aparte klankkleur en vrij wereldse stijl, die maar heel weinig gemeen had met oudere liturgische muziek, maakte het stuk vanaf het begin geliefd bij een groot publiek. Rossini zelf noemde zijn Petite Messe solennelle spottend zijn laatste ‘ouderdomszonde’, maar wij weten beter: het is niet voor niets al ruim150 jaar het lievelingswerk van talloze koorliefhebbers én concertbezoekers. Het programma wordt aangevuld met Rossini’s ‘La Carità’ voor vrouwenkoor en zijn ‘Tantum Ergo’ voor mannenkoor.

Deze indrukwekkende werken, die soms zelfs een theatraal karakter hebben, worden uitgevoerd onder leiding van dirigent Leo Rijkaart. Solisten zijn Joke Cromheecke (sopraan), Mirjam Schreur (alt/mezzo), Seil Kim (tenor) en Hans Cristian Hinz (bas/bariton). De instrumentale begeleiding is in handen van Martin van Broekhoven (piano) en Aart Bergwerff (harmonium).
Kaarten kosten 25 euro (inclusief programmaboekje en consumptie) en zijn verkrijgbaar via de website www.toonkunstgouda.nl en bij de boekhandels Kamerbeek, Van der Tooren en Verkaaik.

Opvolging
Voor de opvolging van Rijkaart heeft het bestuur van Toonkunst Gouda een profielschets opgesteld, die je hier kunt bekijken.
De procedure is als volgt: Het bestuur doet de eerste selectie van de sollicitanten (drie tot vijf mensen). Daarna zal aan de muziekcommissie, aan de koorvertegenwoordigers en aan Martin van Broekhoven (pianist/repetitor) hun mening over de geselecteerde kandidaten worden gevraagd, waarna de ‘top twee’ van de geselecteerden kandidaten wordt uitgenodigd voor een gesprek en een proefrepetitie.

Zie ook www.toonkunstgouda.nl/


Foto: Digitaal Dagblad