Lege magen door veel te krappe schoolroosters

mainImage
Lege magen door veel te krappe schoolroosters

Leerlingen van scholen hebben te weinig tijd om hun boterham te eten door veel te krappe schoolroosters. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek door de NOS.

Scholen mogen sinds 2006 zelf bepalen welke schooltijden ze aanhouden.

Veel scholen hebben nu te korte lunchpauzes als gevolg van de continuroosters. Op een school met continurooster is lunchpauze relatief kort en dat betekent dat kinderen snel moeten eten. Voedingsdeskundigen waarschuwen dat te snel eten lichamelijke klachten kan veroorzaken, zoals buikpijn. Voedingsdeskundigen maken zich hier zorgen om omdat kinderen lichamelijke klachten zouden kunnen krijgen door het te snel moeten eten of te weinig eten binnen zouden kunnen krijgen, waardoor ze later op de middag honger krijgen en naar iets ongezonds grijpen.

In het continurooster is er vaak vijftien minuten ingeruimd om te lunchen en eveneens vijftien minuten voor buitenspelen. Een kwartiertje om een boterham te eten is simpelweg tekort voor veel kinderen. Naast het risico op lichamelijke klachten, kan het ook voorkomen dat kinderen te weinig eten. De kans is groot dat ze dan later op de dag sneller naar ongezonde tussendoortjes grijpen en dat heeft natuurlijk ook weer gevolgen op de gezondheid.

Op scholen die met een traditioneel rooster werken, hebben de kinderen minstens een uur pauze en gaan ze vaak tussen de middag naar huis.


Foto: Digitaal Dagblad