LED verlichting voor 20 stations Zuid-Holland

mainImage
LED verlichting voor 20 stations Zuid-Holland

Twintig treinstations in onze provincie worden voorzien van LED-verlichting. In Zuid-Holland bespaart ProRail inmiddels op de stations Dordrecht Stadspolder, Arkel, Bodegraven en Gouda Goverwelle energie dankzij ledlampen en dankzij het dimmen van verlichting in de stille uren. In de rest van 2018 staan hiervoor nog tientallen stations op de lijst.

Prorail wil voor 2022 alle treinstations in Nederland voorzien hebben van LED om zodoende kosten te kunnen besparen. In onze regio gaat het onder meer om de stations in Rotterdam-Zuid, Rotterdam-Stadion, Rotterdam-Lombardijen, Barendrecht, Zwijndrecht, Capelle Schollevaer en Dordrecht-Zuid.

Voor het ‘programma verlichting’ is zo’n 66 miljoen euro beschikbaar. Voor 2022 pakt ProRail daarmee alle 410 stations in Nederland aan.

De verlichting op treinstations bedraagt zo’n 15% van het totale energieverbruik in Nederland. De vervanging zou zorgen voor een vermindering van de stroomkosten tot zo’n 70 procent. ,,Waar mogelijk leggen we een slim systeem aan dat de verlichting dimt wanneer er geen reizigers zijn. Naast armaturen en dimmers gaat het om het inzetten van ledverlichting op onder meer lichtmasten, perronkappen, reizigerstunnels en reizigerstraverses”, aldus een woordvoerder van ProRail.

De nieuwe lichtplannen zorgen ook voor beter zicht bij mensen met een visuele beperking.

In Zuid-Holland gaat het om de stations Rotterdam Zuid, Rotterdam Stadion, Rotterdam Lombarijen, Barendrecht, Zwijndrecht, Dordrecht Zuid, Sliedrecht, Capelle Schollevaer, Leerdam, Rijswijk, Voorburg, Den Haag HS, Den Haag Laan van Noi, Leiden, Sassenheim en Zoetermeer Oost.


| Foto: Digitaal Dagblad