Langdurig warm tot zeer warm!

mainImage
Langdurig warm tot zeer warm!

Zo mensen. Maak je borst maar nat... Letterlijk en figuurlijk. Want de komende week blijft het (zeer) warm. Met vanaf donderdag temperaturen tussen een zomerse 25 graden en een tropische 31 graden. Vanaf aankomend weekend neemt de kans op zware buien toe en wordt het nog warmer! Door een hoge luchtvochtigheid zal de warmte drukkend aanvoelen.

Tot nu toe verloopt mei 2018 zeer droog, in de meeste wijken van Gouda is nog maar om en nabij 15 mm. neerslag gevallen sinds 1 mei. De verdamping is opgelopen naar een totale maandsom van circa 85 mm. en is daarmee bijna 6x zoveel!

Woensdag was het opnieuw warm met 23 of 24 graden in de Goudse regio. De noordoostenwind was zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort. Vanmiddag waren er talrijke stapelwolken boven het Groene Hartgebied, deze werden door convectie in de loop van de middag forser van omvang.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag wordt er weinig verandering in het regionale weerbeeld verwacht. De noordoostenwind neemt geleidelijk iets toe naar matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Donderdagochtend zijn er naast zonnige perioden ook stapelwolken (Cumulus Mediocris/Cumuls Congestus). In de loop van de middag kan uit een Cumulus Congestus (stapelwolk tegen het buienstadium aanzittend) een onweersbui (Cumulonimbus) ontstaan. De temperatuur valt een graad lager uit dan woensdag. In de steden van het Groene Hart zal de zomerse grens van 25 graden wel gehaald worden, elders is de kans kleiner. De noordooster is matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Vrijdag en tijdens het aankomend weekend houdt het warme weer aan. In het weekend kan de temperatuur zelfs nog licht stijgen met maxima van 28 of 29 graden. Gewoonlijk wordt het deze tijd van het jaar 19 graden. Door een hoge luchtvochtigheid zal men de warmte als drukkend ervaren. Het is wisselend bewolkt. Vooral vrijdag is er kans op stevige  onweersbuien. De temperaturen zien er in ieder geval goed uit voor de Hofstedendagen van 2018 aankomend weekend!

Ook het vooruitzicht naar volgende week laat nog zeer warm, maar broeierig weertype zien. Maandag en volgende week woensdag wordt het waarschijnlijk tropisch met maxima boven 30 graden. Enkele nachten kunnen zelfs tropisch gaan verlopen, dat wil zeggen dat de minima niet onder 20 graden komen. De wind blijft hoogstwaarschijnlijk nog tot zaterdagochtend 2 juni uit het oosten waaien, de windsprong naar het westen zal in de middag plaatsvinden volgens de recenste berekeningen. De kans op zware regenbuien of zware onweersbuien wordt vanaf zondagavond groter.

Het omslagpunt naar een wisselvallig en veel koeler weertype zal zoals het er nu naar uitziet zondag 3 juni zijn!

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

 


Foto: Digitaal Dagblad