Laatste droge en zomerse dag voor dipje

mainImage
Laatste droge en zomerse dag voor dipje
Woensdag hebben we te maken met een bewolkte start, mogelijk met mist en/of laaghangende bewolking. De bewolking en/of mist verdwijnt in de loop van woensdagochtend en geleidelijk breekt de zon steeds vaker door. Tijdens de middaguren is het vrij zonnig met stapelwolken. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind (2 à 3 Beaufort) wordt het broeierig warm. De temperatuur stijgt naar 26 of 27 graden in Gouda en de omliggende dorpen. Normaal is het in de laatste decade van augustus circa 21 graden.

Woensdagavond blijft het nog lang aangenaam met een mix van zon en stapelwolken. Aan het eind van woensdagavond is het nog circa 20 graden buitenshuis. Vooralsnog is dit de laatste zwoele zomeravond. De stapelwolken verdwijnen in de nacht naar donderdag en daarmee verloopt vooral de tweede helft van de nacht naar donderdag overwegend onbewolkt/helder. Het koelt af naar circa 17 graden in Gouda. In landelijk gelegen gebied valt de minimumtemperatuur een graad lager uit. De wind is zuidwestelijk en zwak, windkracht 2 Beaufort.

Donderdag begint vrij zonnig. Vanuit een westelijke richting neemt de bewolking vrij snel toe en rond 10.00 uur een buienlijn het Groene Hartgebied binnen. Het wordt voor de buien uit nog vrij warm met 23 à 24 graden. Na passage van de buienlijn daalt de temperatuur onder 20 graden en kan de zon weer regelmatig doorbreken. De wind is aan de voorzijde van de buienlijn zuidwestelijk en zwak, windkracht 2 Beaufort. Tijdens de passage van de buienlijn draait (ruimt) de wind naar west en wordt matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Vrijdag tot en met zondag krijgen we te maken met een weeromslag door een lagedrukgebied in onze omgeving. De lucht koelt sterk af, terwijl het zeewater juist nu relatief warm is. Alle ingrediënten voor het ontstaan van stevige buien zijn daardoor aanwezig. Met name voor het Groene Hartgebied worden op dit moment een flink aantal buien berekend voor zaterdag. Tevens is er tijdens de buien onweer en hagel mogelijk. Zaterdag wordt waarschijnlijk de natste dag van het weekend  met lokaal meer dan 15 mm neerslag. Tussen de buien door is de zon ook van de partij. Zondag en maandag nemen zowel de frequentie als de intensiteit van de buien geleidelijk af en is de zon vaker te zien. Met 17 of 18 graden is het tamelijk fris voor eind augustus. Zondag valt de temperatuur een graadje hoger uit.

Maandag en dinsdag neemt de kans op neerslag snel af en is het zwaar –tot geheel bewolkt. De temperatuur laat een licht stijgende tendens zien en komt rond 20 graden uit. De westenwind is dinsdag en woensdag matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Volgende week donderdag en vrijdag is de wind zoals het er nu voorstaat noordoostelijk en (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort. Volgens de laatste lange termijnprognose zijn er dan flinke zonnige perioden en blijft het droog. Op beide dagen komt de middagtemperatuur ruim boven 20 graden.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-goudaFoto: Digitaal Dagblad