Kwart jonge gezinnen verkoopt huis binnen drie jaar

mainImage
Kwart jonge gezinnen verkoopt huis binnen drie jaar

Een kwart van de jonge gezinnen in Nederland wil het huis binnen drie jaar verkopen, maar heeft de woning nog niet in de verkoop staan. Aldus onderzoek onder duizend woningbezitters door PanelWizard.

De meeste woningbezitters (84,9 procent) zijn tevreden over hun woning. In totaal is 13,8 procent van de woningbezitters van plan om binnen drie jaar te verhuizen. In de leeftijdscategorie 30-39 jaar is dit percentage bijna één op de vier mensen (22,4 procent). Slechtst 2,1 procent heeft echter de woning op dit moment daadwerkelijk in de verkoop staan.

Woningbezitters blijken best open te staan om benaderd te worden met een bod op het eigen huis. De manier waarop je dit aanpakt maakt echter wel veel verschil. Zo stelt 61 procent een onverwacht bod via een briefje in de bus op prijs. Persoonlijk aanspreken (50,9 procent) en een bericht via Facebook (37 procent) scoren minder goed. De ‘guerrilla huizenkoper’ heeft een reële kans om zijn bod te doen slagen. 21,4 procent van de huizenbezitters is bereid een onverwacht bod dat tussen de 0 en 10 procent hoger dan de marktwaarde ligt te overwegen. Is het bod tussen de 10 en 25 procent hoger dan de marktwaarde van het huis, stijgt het aantal potentieel geïnteresseerde verkopers zelfs naar 50,7 procent.

,,Vooral in West-Nederland, met name in de Randstad, zit de woningmarkt potdicht, omdat er te veel potentiële kopers zijn en te weinig woningen te koop staan. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat hier toch veel meer beweging in zou kunnen zitten, mits woningzoekers en woningeigenaren elkaar makkelijker en gerichter kunnen treffen.


Foto: Digitaal Dagblad