Krijgen we deze GreenPee ook in Gouda?

mainImage
Krijgen we deze GreenPee ook in Gouda?

Een aantal gemeenten onderzoekt de mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal openbare toiletten in de stad. Dit aan de hand en met behulp van de nieuwe GreenPee, een circulair waterloos en duurzaam urinoir waarvan er vorige maand vier werden neergezet in Amsterdam. Apeldoorn en Mechelen (België) volgen binnenkort. Ook Zoetermeer heeft interesse. Wellicht ook een goed idee voor Gouda?

Het zou een mooie aanvulling kunnen op het schaarse aantal bestaande openbare toiletten in de Goudse binnenstad. Het feit dat het onderhouden van de GreenPee duurzaam geschiedt, er geen water wordt gebruikt maar een biologisch afbreekbaar plantaardig schoonmaakmiddel én omdat er mensen worden ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt, is het onderzoeken van de haalbaarheid van deze nieuwe vorm van urinoirs zeker de moeite waard.Er zijn twee formaten GreenPee (69 x 105 x 69 cm en 96 x 105 x 82 cm) met respectievelijk een capaciteit van 200 en 300 plasbeurten. Het kleinste model kost 3500 euro. Een onderhoudsbeurt (verzorgen planten, afvoeren vezel, verversen en schoonmaken) kost zestig euro per keer. In Amsterdam worden de urinoirs nu twee keer per week geleegd.

Richard de Vries, eigenaar/bedenker van GreenPee, laat weten dat de GreenPee-urinoirs elke gemeente geplaatst kunnen worden. ,,Natuurlijk. We willen dit duurzame concept zoveel mogelijk uitrollen.”

Amsterdam had vorige maand de primeur en dat bleef niet onopgemerkt. Zowel vanuit binnen- als buitenland was er media-aandacht. ,,Zelfs een vlogger in New York besteedde er aandacht aan.”

Foto: Richard de Vries test zijn product.

Fotobron: met dank aan Richard de Vries van GreenPee.


Foto: Digitaal Dagblad