Kop of Munt kost Arjan van Essen zijn kop

9 September 2018, 11:43 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Met video van Arjan van Essen |

Hij vergokte 25 jaar geld van anderen, tonnen in totaal. Schokkend, zeker als je een prominent SGP’er bent, met ook nog vooraanstaande rollen binnen kerk en de reformatorische stichting Woord & Daad. Arjan van Essen heeft er binnen zijn godshuis schuldbelijdenis voor gedaan en onderwierp zich daarbuiten aan vijf jaar schuldsanering. En nu is het tijd voor een theaterproductie over zijn aangrijpende levensverhaal: de gokverslaafde die zichzelf speelt. Op 3 november is de première van het theaterstuk over zijn leven: Kop of Munt.

Van Essen kan er nog wel een hoofdstukje aan vastplakken. Het nieuws van de opvoering van het toneelstuk is ook bij zijn werkgever De Driestar binnengekomen. En ja, het heeft hem zijn kop gekost. De Driestar heeft Van Essen de wacht toegezegd.

Opmerkelijk. Van Essen heeft De Driestar naar eigen zeggen al in maart in het/zijn verhaal meegenomen. De reformatorische school promoveerde hem zelfs tussentijds tot sectievoorzitter Nederlands. En vertelde hem deze week dat hij niet meer welkom is. Reden: theater is onverenigbaar met de identiteit van de reformatorische school. Stoppen met theater of exit, zo werd hem verteld.

Van Essen koos voor het laatste en zit nu in een juridische procedure met de school. De school is een ontslagprocedure gestart en wenst niet te praten over het geschil. ,,Bijzonder jammer", aldus Van Essen. ,,Ik zou liever het gesprek, een discussie met de school willen aan gaan.  Laten we het erover hebben: waarom past theater niet binnen de reformatorische school, waarom gaat een grote organisatie zo met haar mensen om. Dit is slecht voor alle partijen, maar zeker voor onze leerlingen. We geven ze een slecht voorbeeld. En dat vind ik nog het meest kwalijke."

Zie ook de columns Proloog, Gok maar wat en Theater Maken van de hand en geest van Arjan van Essen op onze website.

In de onderstaande video 'Waarom ik geen les geef' geeft Van Essen tekst en uitleg aan zijn leerlingen. Daartoe was hij door De Driestar (nog) niet in staat gesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=EzchMHhx8ig&t=7s