Koninklijke onderscheiding voor Nel Oskam

mainImage
Koninklijke onderscheiding voor Nel Oskam

Tijdens haar afscheid als directeur-bestuurder van de Stichting Schouwburgcomplex Gouda heeft Nel Oskam-van den Berg een Koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Milo Schoenmaker. Oskam is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar buitengewone inzet voor de cultuur in Gouda en omstreken. Burgemeester  Schoenmaker reikte de Koninklijke onderscheiding uit als laatste onderdeel van een avondvullend programma ter ere van haar afscheid in de Grote Zaal van de Goudse Schouwburg. Oskam werd ook het eerste erelid van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). En sinds maandag bestaat 'De Nel', een jaarlijkse prijs voor de beste theaterdirecteur.

 

Oskam is 41 jaar werkzaam voor de Goudse Schouwburg. De laatste 33 jaar is zij directeur bestuurder van de Stichting Schouwburgcomplex Gouda waaronder ook Cinema Gouda valt. Zij heeft met lef en ondernemerszin de nieuwe Goudse Schouwburg in 1992 en Cinema Gouda in 2014 gerealiseerd.

De Goudse Schouwburg is onder haar bezielende leiding uitgegroeid tot een toonaangevend theater met een gevarieerde programmering en een hoge zaalbezetting. Artiesten en bezoekers komen graag naar de Goudse Schouwburg die in 2012 door de Vereniging Vrije Theater Producenten is uitgeroepen tot Beste Theater. De schouwburg heeft sindsdien meerdere nominaties op haar naam staan en onlangs is de Goudse Schouwburg voor het derde jaar op rij door de leden van de ANWB aangewezen als meest gastvrije theater.

Naast haar werk voor de Stichting Schouwburgcomplex Gouda heeft zij haar kennis en expertise belangeloos ingezet voor diverse organisaties. Voor Stichting Studio Peer heeft zij als bestuurslid bijgedragen aan de realisatie van Theater Peeriscoop in Gorinchem. Zij was zes jaar lid van het bestuur van Theater Bellevue/Nieuwe de La Mar in Amsterdam. In Haastrecht heeft zij zich actief ingezet voor het behoud van Concordia en de ontwikkeling van de Stichting Cultureel Centrum Concordia. Zij heeft jonge theatermakers bijgestaan met kennis, advies en visie. En zij was acht jaar actief als bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Groene Hart Ziekenhuis.

Sinds 2010 is Nel Oskam ereburger van Gouda.Eerste erelid VSCD
Theaterdirecteur Oskam werd tijdens haar afscheid van de Goudse Schouwburg verrast met het ere-lidmaatschap van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Zij werd op maandagavond 5 november toegesproken door Hedwig Verhoeven, directeur van de VSCD. De vereniging roemt haar inzet voor de culturele sector en het vak van theaterdirecteur in het bijzonder.

Nel Oskam behoort als een van de eersten sinds de jaren ’90 tot het groeiende gezelschap van vrouwelijke theaterdirecteuren binnen de VSCD, waarvan zij een actief lid was. Ze was betrokken bij het ontstaan van de VSCD Cabaretprijzen, de totstandkoming van het kaartverkoopnetwerk Nederland, het boekingsconvenant en de mantelovereenkomst met producenten. Ook dacht zij mee bij de Stichting Raamwerk, waarmee internationale voorstellingen naar Nederland werden gehaald en nam ze verantwoordelijkheid als bestuurslid van de VSCD. Nel Oskam werd met haar expertise een vraagbaak voor collega’s.
Haar ambassadeurschap voor de culturele sector, het theatervak en de VSCD in het bijzonder, heeft de vereniging doen besluiten om Nel Oskam het ere-lidmaatschap van de VSCD toe te kennen. Een symbolische onderscheiding voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de VSCD.


Foto: Digitaal Dagblad