Waar komen die vliegende mieren ineens vandaan?

mainImage
Waar komen die vliegende mieren ineens vandaan?

Ieuwww, ze zijn er weer: de vliegende mieren. Elke zomer duiken ze plotseling op. In zulke groten getale dat het haast ondoenlijk is om op de plaats van bestemming aan te komen zónder met een vliegende mier in aanraking te zijn gekomen. Waar komen ze vandaan?

De mieren zijn met hun bruidsvlucht bezig: de toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen. Dat doen ze bij drukkend weer, zoals nu.

De mieren krijgen voor de bruidsvlucht tijdelijk vleugeltjes. Maar het zijn echte brokkenpiloten. Het is alsof je zonder enige vliegles de stuurknuppel moet bedienen. Daarom zie je mieren overal neerstorten, in je haar of in je drankje. En vogels vinden ze een lekker hapje. Het is een ware massaslachting.

De bruidsvlucht blijft evenwel niet vruchteloos. Ze gaan met miljoenen mieren tegelijk de lucht in. Dan zijn er altijd wel wat mieren die het redden.

Voor mensen die gruwen van vliegende mieren: heb een beetje begrip. Die arme mieren hebben het ook niet makkelijk. En het is doorgaans binnen een dag alweer voorbij.| Foto: Digitaal Dagblad