Kerkbrik na lange tijd terug in Gouda

mainImage
Kerkbrik na lange tijd terug in Gouda

De Kerkbrik is sinds lange tijd weer terug in Gouda. Patrick Vermeulen van Dutchride heeft de hand weten te leggen op een originele koets, rond 1925 gemaakt door de Goudse wagenmaker L. van Zevenhoven. Hij rijdt er nu mee Gouda en omgeving rond.De Goudse wagenmaker L. van Zevenhoven was van 1903 tot en met 1928 een gerenommeerd bedrijf op het gebied van wagenmakers (koetsen). In 1903 begon het bedrijf aan de Kattensingel en al rap werd het bedrijf uitgebreid. Zodanig dat het in 1910 verhuisde naar de Spoorstraat. Daar richtte L. van Zevenhoven in september 1910 een wagenmakerij annex smederij op, gedreven door een elektromotor van 2 P.k. (paardenkrachten).

Rijtuigenkeurder
L. van Zevenhoven werd in 1910 ook de enige officiële tot rijtuigenkeuring bekwame ambtenaar in Nederland. In dat jaar werd wagenbouwer Van Zevenhoven door de gemeente Gouda aangezocht één dag in het jaar de rijtuigen te keuren voor f 15,- per jaar. November 1960 had van Zevenhoven zijn jubileum van 50 jaar rijtuigen keuren voor de gemeente Gouda.

Dat jaar keerde ook het tij. „Ik heb mijn salaris laten verlagen tot f 10,- toen het aantal rijtuigen sterk begon terug te lopen. Vroeger keurde ik op de keuringsdag zo'n dikke honderd wagens, maar ik heb nog maar één klant over. En dat is ook altijd de beste geweest: de gebroeders Dekker, waar ik in totaal zo'n 26 rijtuigen voor heb gekeurd".

Hoge hoed
Voor 1910 deden een smid en een wagenmaker het altijd samen. Dat was een plechtige dag, beiden droegen dan een hoge hoed.  ,,Toen ik rijtuigenkeurder werd, kreeg ik altijd de directeur van Openbare Werken mee, maar de laatste jaren de verkeerspolitie..."Van Zevenhoven werd in 1933 een autobedrijf. De reclamezuil, garage en woonhuizen zijn in deze periode gebouwd en nu nog steeds te vinden aan de Spoorstraat. Nu een gemeentelijk monument van Architect Dirk Stuurman.


| Foto: Digitaal Dagblad