Kasteel van Gouda staat te koop

mainImage
Kasteel van Gouda staat te koop

Het Kasteel van Gouda staat te koop. Het statige herenhuis op een prachtige, historische locatie, met als de bekendste bewoner uit deze periode ongetwijfeld Jacoba van Beieren (1401-1436), de gravin van Holland.

Het Kasteel van Gouda was een laatmiddeleeuws machtscentrum in Gouda, van waaruit het gebied rond de ingang van de Haven werd beheerst.

Vrouwe Jacoba van Beieren
Een bekende jarenlange bewoonster van het kasteel was Jacoba van Beieren (1401 - 1436), die van hieruit tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten met Hoekse edelen verschillende veldtochten ondernam. Als dank voor de steun die zij ontving van de Goudse schutters, bij de slag om de Gouwsluis bij Alphen in 1425, schonk zij een gouden miskelk voor het Gildealtaar, die nu is te bezichtigen in Museum Gouda. Op de achtpuntige voet van deze laatgotische miskelk is het wapen van vrouwe Jacoba en het wapen van Gouda afgebeeld.

Het Kasteel Ter Gouda is inmiddels verdwenen. Wat ervan over is gebleven, is slechts de mysterieuze kelder waar vele 'spooky' verhalen aan kleven.Het geheim van Gouda, zo brengt de Goudse VVV een bezoek aan de resten van het sinds 1577 verdwenen kasteel van Gouda onder de aandacht. Onder de Goudse bevolking is het verhaal erover bekend. Aangetrokken door de geruchten over mogelijke geheime onderaardse gangen hebben vele honderden bezoekers de kasteelgewelven van het 'kasteel van Jacoba van Beieren' bezocht sinds deze zijn uitgegraven. Vooral oudere Gouwenaars weten bij hun bezoek nog het nodige te vertellen over de vele verhalen die hierover in omloop zijn. Het is een archeologische opgraving die de fantasie van jong en oud prikkelt, een indruk uit het verleden die nog lang na het bezoek blijft hangen.

Gangen
Vele jaren heeft er het verhaal onder de bevolking geleefd, dat er vanuit het vroegere kasteel verschillende onderaardse gangen liepen, zelfs onder de Hollandsche IJssel door naar de overzijde van de rivier. Diverse keren is hier onderzoek naar gedaan, zoals in 1824 en in 1879. In 1879 is een officieel gemeentelijk onderzoek gestart naar de geruchten over het bestaan van de onderaardse gangen die onder de IJssel zouden lopen vanaf het Kasteel van Gouda naar de overzijde. Een en ander is bekend onder de naam: Rapport van J.H. van Echten aan de commissie van toezicht onderzoek tunnel van 1879. Er werden diverse gewelven aangetroffen ook een gewelf richting de IJssel, maar geen gang onder de IJssel.

In 1937 heeft ene mevrouw N. Klein Sprokkelhorst uit Zeist, volgens haar met stelligheid, met haar wichelroede aangegeven dat er twee gangen onder de IJssel door zouden lopen. Een gang van 3 meter breed in de richting van Schoonhoven en een gang van 8 meter breed naar een boerderij aan de andere kant van de dijk van Gouderak (het voormalige rechthuis). Zij deed dit onder meer vanuit een roeiboot in aanwezigheid van enkele leden van de Commissie van Toezicht op het Museum. Hoewel het in de plaatselijk slappe bodem en in de vroege middeleeuwen technisch onhaalbaar moest zijn, kreeg zij het voordeel van de twijfel en werd later een vervolgonderzoek ingesteld. Inmiddels is duidelijk dat van aanwezigheid van dergelijke gangen geen sprake is. Wel zijn de resten van de gewelven onder het vroeger kasteel aangetroffen.

Gemeentelijke Monument is in 1902
Van het Kasteel van Gouda boven de grond is niets meer overgebleven. Voor het Kasteel van Gouda kwam dit bijzonder fraai gerestaureerd pand in de plaats. Ook een paleisje hoor. En wel op een unieke locatie aan het monumentale Houtmanplantsoen. Dit fraaie Gemeentelijke Monument is in 1902 gebouwd op een historische locatie, waar vroeger het kasteel van Gouda was gelegen.

De woning uit het bouwjaar 1901 bestaat uit vier verdiepingen en heeft zes kamers (waarvan vier slaapkamers) en twee badkamers en dus die kelder.

De totale woonoppervlakte bedraagt 210 m² en de inhoud 725 m³.

Het pand aan de Punt 15 staat voor een vraagprijs van € 565.000 k.k. te koop.

Wie wordt de opvolgster van Jacoba van Beieren?

Zie voor en nadere info op www.alphamakelaardij.nl.


Foto: Digitaal Dagblad