Karel Baarspul stopt als secretaris ondernemersvereniging Goudse binnenstad

mainImage
Karel Baarspul stopt als secretaris ondernemersvereniging Goudse binnenstad

Met ingang van 1 januari stopt Karel Baarspul als secretaris van de S.O.G., de ondernemersvereniging van de Goudse binnenstad. Hij geeft dan het stokje door aan Irene Klein Haneveld van de bijbelshop Samma. Zij is overigens ook de nachtburgemeester van Gouda. Baarspul was in 1990 mede-oprichter van de S.O.G. en is sindsdien secretaris.

Het Gouds Dagblad vroeg Baarspul wat de S.O.G. voor vereniging is, hoe die functioneert en wat zijn rol daarin was. ,,De S.O.G. is een overkoepeling van de winkelstraten in de binnenstad. Individuele winkeliers zijn niet aangesloten, maar wel de winkelstraten die met een of meerdere vertegenwoordigers aan onze vergadertafel zitten. Ook namens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Gouda is een vertegenwoordiger", aldus Baarspul.

,,Het bestuur van de S.O.G bestaat uit drie leden: de voorzitter, de penningmeester en de secretaris. Binnen de S.O.G. is een actieve werkgroep, het zogenoemde DOE Platform. Ook daarin zitten per winkelstraat en de horeca een of meer vertegenwoordigers, maar ook vertegenwoordigers van andere organisaties schuiven af en toe aan. In dat DOE Platform worden ideeën bedacht en plannen gemaakt om de binnenstad van Gouda nog aantrekkelijker te maken. Zo komen vanuit dit DOE Platform onder meer de acties rond Valentijn, de kinderkaasmarkt, de Stroopwafeldag, de Midzomermarkt en de activiteiten in de Sinterklaas-periode."Over de vraag van het Gouds Dagblad hoe al die activiteiten betaald worden, antwoordt Baarspul: ,,Sinds 2009 bestaat er een ondernemersfonds. Dat fonds is overigens ingesteld op verzoek van de ondernemers zelf. Alle ondernemers en eigenaren van bedrijfspanden in Gouda betalen jaarlijks een kleine opslag op hun OZB-aanslag. Die meeropbrengst van de OZB wordt in een fonds gestort en daarop kunnen ondernemers per gebied een beroep doen. De Goudse binnenstad heeft jaarlijks ongeveer 120.000 euro te besteden."

De S.O.G. houdt zich niet alleen bezig met het organiseren van activiteiten. Baarspul: ,,De S.O.G. is lid van de grote ondernemerskoepel Gouda Onderneemt. In dat bestuur heeft de S.O.G. ook een vertegenwoordiging. Gouda Onderneemt heeft een Economische Agenda waarin punten staan opgenomen die voor heel Gouda gelden, maar die ook invloed hebben op de binnenstad. Denk aan
mobiliteit, bereikbaarheid, stadsmarketing en toerisme. Daarnaast bestaat er een Programma Binnenstad waarin de S.O.G. met andere partijen zoals vastgoedeigenaren en de gemeente Gouda probeert de binnenstad nog aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers en bedrijven."Zoals in vrijwel iedere vereniging heeft een secretaris een uitgebreide rol. Baarspul: ,,Je bent allereerst een soort oliemannetje. Je regelt de vergaderingen, zorgt voor een broodje, maakt verslagen van de vergaderingen en verspreidt die. Als secretaris zit je ook aan tafel met vertegenwoordigers van de gemeente, je praat met raadsleden en ik zat namens de S.O.G. bij Gouda Onderneemt aan tafel. Je moet ook veel belangstelling hebben voor alles wat er speelt rondom de horeca en de detailhandel en je daarin verdiepen. Ik lees zo'n beetje alles wat daarover gepubliceerd wordt. De wereld zeker van de detailhandel verandert razendsnel met een toename van online kopen en met een veranderend koopgedrag. Er wordt van winkeliers - of van retailers, zoals ze tegenwoordig worden genoemd - heel veel geëist. Het kost veel moeit om klanten aan je te binden. Gouda ligt daarnaast gunstig aan snelwegen en treinrails. Dat is tegelijkertijd ook een bedreiging, want rondom Gouda liggen grote steden die hun eigen aantrekkingskracht hebben."

Baarspul: ,,Ik vind daarom dat er veel aandacht moet komen voor klantenbinding. Of noem het loyaliteit. Hoe zorgen wij ervoor dat bewoners uit Gouda en de regio hun bestedingen in Gouda in het algemeen en in de binnenstad in het bijzonder blijven doen. Dat wordt volgens mij de grootste uitdaging."

Gaat de ex-secretaris nu achter de geraniums zitten? Baarspul: ,,Ik moet er niet aan denken. Ik heb nog een eigen adviesbureau en ben daarnaast actief in de besturen van de Stichting Gouda Schoon en van de Stichting Goudse Kaas die verantwoordelijk is voor de 20 kaasmarkten op de donderdagen in april tot en met augustus."

En ja, gelukkig: Baarspul blijft ook de scherpe en alerte citywatcher. Zeker ook voor Gouds Dagblad.

Op de frontfoto Karel Baarspul (rechts) als spreekstalmeester bij de Goudse Kaasmarkt. Een functie die hij blijft bekleden, zeker ook in zijn gele pak.

 


Foto: Digitaal Dagblad