Kandidaat hoort na afrijden uitslag als eerste

mainImage
Kandidaat hoort na afrijden uitslag als eerste

Dat een rijinstructeur na een examen de uitslag eerder te horen krijgt dan de kandidaat is binnenkort verleden tijd. Na het afrijden geeft de examinator de uitslag voortaan gelijktijdig aan kandidaat en begeleidende instructeur, laat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weten.

Ook de plek waar het goede of slechte nieuws verteld wordt, is door het CBR vastgesteld: niet meer in of bij het voertuig maar aan een tafeltje in de praktijkexamenzaal. Zo wil het bureau dat theorie- en praktijkexamens verzorgt ,,open en transparant communiceren naar alle betrokkenen''.

Uit klantonderzoek bleek dat veel kandidaten zich eraan stoorden dat de uitslag in de auto al aan de instructeur werd gegeven. ,,De kandidaat moest dan even buiten de auto wachten. Daarbij kan de schijn ontstaan van beïnvloeding.'' Per 1 juni is dat in alle vestigingen niet meer toegestaan.

Leon Wolswijk, van de gelijknamige autorijschool in Gouda, was met stomheid geslagen toen hij het bovenstaande nieuwtje onder ogen kreeg. ,,In Gouda wordt bij het CBR (bijna) nooit de uitslag eerst met de instructeur in de auto besproken. Wat wel eens gebeurt, is dat bij een motor-examen de uitslag bekend wordt gemaakt. Dus dan geeft de examinator bij het uitstappen aan dat het voldoende of onvoldoende is. Maar zeker geen overleg over de ideeën van beiden partijen."


Wolswijk is wel blij dat er nu duidelijke en uniforme afspraken liggen. ,,Als het in de rest Nederland weleens de praktijk is dat de kandidaat niet als eerste de uitslag krijgt, is deze maatregel een goede zaak. Mocht er onenigheid zijn kan dat tijdens het geven van de uitslag, boven aan tafel bij het CBR, aangegeven worden. Dan is het aan datzelfde CBR de taak om hier wel of niet wat mee te doen. Zo doen en werken we altijd in Gouda. In de afgelopen 32 jaar dat ik rijles geef, kan ik mij niet heugen dat er enige discussie mogelijk zou zijn. Dat zit overigens ook niet in mijn aard. Uiteraard komt het wel eens voor dat we het niet helemaal eens waren en zijn met elkaar, maar daar valt altijd over te praten", aldus Wolswijk.

Juist maandag opende het CBR een nieuwe vestiging in Zoetermeer. Die is vooral bedoeld om de locatie in het nabijgelegen Rijswijk te ontlasten die al jarenlang te maken heeft met een enorme toeloop van kandidaten. De locatie in Zoetermeer is in Nederland het 54e CBR-kantoor.

Frontfoto: Leon Wolswijk van Autorijschool Wolswijk met alweer een geslaagde kandidaat Anna van der Hoogt. 


Foto: Digitaal Dagblad